Правителството изобщо не разбира концепцията на временната закрила. Това посочи

...
Правителството изобщо не разбира концепцията на временната закрила. Това посочи
Коментари Харесай

ГЕРБ-СДС с остра декларация: Само садисти могат да изпратят майки с деца в Елхово

Правителството въобще не схваща концепцията на краткотрайната протекция. Това уточни Радомир Чолаков в декларация от името на парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

Декларацията е по отношение на оповестеното желание на 30 май от страна на вицепремиера по ефикасното ръководство Калина Константинова за преустановяване на интеграционния проект за разселване на бежанци навътре в страната.

По думите на Чолаков в буферния център в Елхово " могат да пратят украинските майки с деца, единствено садисти, които са решили да изгонят тези хора колкото се може по-бързо от България ".

Чолаков настоя още на следващия ден в Комисията по правата на жителите да бъде извикана директорката на Агенцията по бежанците, с цел да " бъде запитана украинците хора ли са и имат ли права ". Той моли бюджетната комисия да попита министъра на финансите къде са 148 млн. евро европейска помощ за посрещане на бежанците.  В декларацията се показва, че изявлението на Калина Константинова във връзка с бежанците от войната в Украйна е потресло всички. " Виждате форумите в интернет. Виждате какво мислят хората. Общественото мнение към този момент произнесе своята присъда – всички желаят нейната оставка ", се декларира в декларацията.  По думите на Чолаков от ГЕРБ-СДС желаят Константинова да продължава да бъде водена в Народното събрание, с цел да могат народните представители от ръководещата коалиция да си мислият за " " Български пощи “, за украинските майки, за вагоните към Ямбол и рейсовете към Паничище и за личния си позор, че не престават да търпят това ". 

В текста се акцентира, че единствено 15 години след основаването на Третата Българска страна в интервала 1894г.– 1896г. в страната ни са пристигнали 20 хиляди арменци. Припомня се още, че по време на Балканските войни техният брой става 35 хиляди, а малко по-късно идват още 22 хиляди. След 1917 година през България минават 100 хиляди жители на Руската империя, бягащи от аления гнет, припомнят от ГЕРБ-СДС и акцентират, че от тях 20 хиляди остават в България.

" Представете си по какъв начин е изглеждала българската страна тогава – без инфраструктура, без хотели по морето, без жилищен фонд, без ИТ експерти, без европейски фондове и сигурно без вицепремиерка по ефикасното ръководство. И все пак, онази българска страна се е посочила като извънредно ефикасна. Всички тези стотици хора са били признати, обгрижени, намерили са работа, изучили са децата си и са се интегрирали сигурно в българското общество. Онази страна е можела да направи всичко това. Държавата на Киро и Калина не може ", установи Чолаков.

По думите му с всички запаси, които има в този момент, огромна част, от които построени и оставени от ГЕРБ, с всичките си искания и цифрови умения – страната просто не може.

Той уточни по какъв начин са щели да постъпят от ГЕРБ при такава обстановка. Първото, което са щели да създадат е цялостна децентрализация на отговорностите и пълномощията по приемане на търсещите краткотрайна закрила  към общините. Чолаков изясни, че животът на всеки човек минава в община – там работи, там заплаща налози, там учат децата му.

На първо място, съгласно него, би трябвало да има съдействие с Националното съдружие на общините. Във всяка община има хотели, които имат повече потребност от поддръжка от хотелите по морето, сподели Чолаков. По думите му всяка община може да провежда активността на общинските и държавни служби, имащи отношение към настаняването на бежанците по подобен метод, че всички техни потребности да бъдат задоволени неотложно и единствено общината може да ги интегрира, а страната е щяла да заплаща сметките, като тези 148 млн. от европейските фондове за взаимност, щяха да постъпят в общините и посредством тях да стигнат до нуждаещите се.

Държавата  щеше да заплаща по равно, без значение дали е хотел или частно лице, приело украински бежанци, добави депутатът. " Така българската страна при започване на 20 век е приела половин милион бежанци и от това е излязла по-силна, по-солидарна, по-заможна ", сподели Чолаков и добави, че по този начин в този момент постъпва страна като Полша.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР