Правителството и работодателите обсъдиха тази вечер мерки за справяне с

...
Правителството и работодателите обсъдиха тази вечер мерки за справяне с
Коментари Харесай

Премиерът и работодателите обсъдиха кризата с газа и помощите за бизнеса

Правителството и работодателите разискаха довечера ограничения за справяне с газова рецесия и икономическите последици от войната в Украйна. Премиерът Кирил Петков увери бизнеса, че държавно управление работи доста мощно, с цел да има изясненост за доставки на газ на цени, изчислени по формулата на " Газпром ". Обсъдени бяха и настояванията за удължение на енергийните обезщетения за бизнеса.

Ситуцията е извънредно сериозна - това е общата оценка след срещата и на премиера, и на работодателите. Бизнесът упорства в случай че доставките на газ са на по-висока цена от " Газпром ", разликата да се поеме от страната. Вицепремиерът Корнелия Нинова пък заяви, че се вид за унищожаване акциза на газа.

Повече детайлности за срещата вижте в директното включване на Иво Никодимов

Премиерът Кирил Петков, вицепремиерът Корнелия Нинова и представители на работодателски организации дадоха детайлности за акцентите от срещата:

Българското държавно управление работи доста мощно, с цел да може да имаме ясни доставки на газ, на цени, които да не са разнообразни от алтернативата " Газпром ". Обсъдихме разнообразни разновидности, тъй че да сме подготвени и да има предвидимост за българския бизнес, изясни Кирил Петков.

Проведен е градивен диалог, с концепцията че през май месец енергийните помощи за бизнеса ще продължат, добави той.



В брифинга изказване направи и вицепремиерът Корнлия Нинова, която изведе няколко съществени акцента от съвещанието на Министерски съвет и извършените срещи през днешния ден:
Ембаргото за импорт на нефт от Русия да не се отнася за България - поискано е изключение.Помощите за бизнеса ще продължат и през майОтново декларирахме рекламация да се резервира цената на газа - такава, каквато е в този момент от " Газпром " Дерогация за увеличение на прага на Данък добавена стойност в помощ на дребния и междинния бизнес Обсъждане на вид за унищожаване акциза на газа


От бизнеса упорстват обезщетенията за ток да продължат до нормализиране на цените.

Предложено е долният предел за подкрепяне да бъде енергийният микс от КЕВР и да няма таван. Настоява се срещата за природен газ да не се заплащат повече от формулата с " Газпром износ ", изясни Добри Митрев, ръководител на УС на БСК.

Работодателите подчертаха помощите за електрическа енергия да продължат колкото е належащо, а не всеки месец да се водят диалози.

Днес не получихме корав отговор на поставените от нас въпроси. Очакваме идната седмица в диалог с министъра на енергетиката да забележим до каква степен може да стигнем, допълниха работодателите.

Не се провидя доста оптимизъм в тези дълги диалози. Това постанова да търсим решение на въпросите до момента в който те са още дребни, сподели ръководителят на КТ " Подкрепа " Димитър Манолов. Той изясни значимостта на започването на работа на съвет по Зелената договорка към Министерски съвет, който към момента не работи.



Ние сме в протестна подготвеност за 18 май. В случай, че изискванията за помощи поради високите цени на тока са неприемливи, ние няма да имаме избор, безапелационни са работодателите.

Днес Министерски съвет не е разглеждал народен проект за въвеждане на еврото. Моля към господин Василев въпроса. Така Нинова отговори на въпрос на Българска национална телевизия за по отношение на представянето на народен проект за въвеждане на еврото.

Целият брифинг гледайте ТУК:



Преди седмица транспортни компании излязоха на митинг поради високите цени на горивата и разширението на ТОЛ системата. Сред разискваните тематики през днешния ден са били цените на горивата и антикризисните ограничения на държавното управление, както и разширението на обсега на толсистемата.

След прекъсването на съветския газ за България водачите на бизнес организациите желаеха обновяване на договарянията с " Газпром ", заледяване цените на газа и скица за отплата поради тока.

Тази заран се състоя и постоянното съвещание на кабинета. Пред министрите Кирил Петков заяви, че за първи път в историята на България имаме централна роля в енергийната сигурност.

" България дружно с Румъния, Гърция, Турция, Северна Македония, Сърбия, Украйна, дружно с сътрудниците от Азербайджан, разискваме по какъв начин енергийната сигурност в района да бъда усъвършенствана, тъй че да има по-голяма диверсификация, цените да са по-ниски, да имаме оптимизация сред системите, тъй че рискът за доставки да бъде понижен ", сподели министър председателят.

Той заяви още, че внасяме искане за дерогация за повишението на прага за регистрация по Данък добавена стойност.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР