Правителството и изпълнителната власт по никакъв начин не оказват натиск

...
Правителството и изпълнителната власт по никакъв начин не оказват натиск
Коментари Харесай

Захариева: Правителството по никакъв начин не оказва натиск върху медиите

Правителството и изпълнителната власт по никакъв метод не оказват напън върху медийната среда в България. Критиката в отчета не е към държавното управление, а към автоцензурата и самоконтрола от страна на медиите.

Това сподели вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пред Нова телевизия в коментар за отчета Европейска комисия.

По мотив на митингите в няколко града в страната поради цените на горивата, препоръчаните промени в застраховката " Гражданска отговорност " и финансовото положение на българите Захариева акцентира, че задачата на държавното управление е четиригодишен мандат и ние имаме такава стратегия. Наистина всеки има право на свободно изложение на позиция, в това число и посредством митинг, само че дано да не предизвикваме обстановката и да не нарушаваме закона, блокирайки съществени пътни артерии.

„ Постоянно получаваме сигнали за извънредно недоволни жители, които чакат с часове, с цел да се приберат у дома. Голяма е разликата в обстановката от 2013 година и в този момент. Не може да се прави прилика. Очевидно доста им се желае на опозицията да се получи прилика със обстановката при митингите за високите сметки за ток. Тогава митингите първоначално бяха непринудено зародили, след което, несъмнено, подстрекавани с провокации към принуждение и проведени агитки, които доведоха до принуждение, само че както виждате органите на реда вършат всичко допустимо да не се стигне до това. Всъщност и нашият апел е дано да показват своята гражданска позиция, само че да го вършат по този начин, че да не пречат и на другите права на българските жители ”, акцентира тя.

Захариева разяснява и вчерашния отчет на Европейска комисия за напредъка на България. По думите й той демонстрира, че българското държавно управление, изпълнявайки най-важните цели за България, не е не запомнило и вътрешната политика: „ Ако погледнете и растежа на приходите, несъмнено, че повишението им е цел, само че и ние би трябвало да ги изработим тези приходи. Не инцидентно съществена цел е основаването на добра бизнес среда, намаляването на административната тежест, повече време и пари за бизнеса, с цел да усилва заплатите, по-малко администрация, тъй че приходите нарастват по-бързо от цените, съгласно формалната статистика. Що се отнася до цените на петрола, в действителност геополитическата конюнктура дефинира обстановката ”.

Вицепремиерът разяснява и констатация в отчета на Европейска комисия за медийната обстановка у нас. Тя беше безапелационна, че държавното управление и изпълнителната власт по никакъв метод не оказват напън върху медийната среда в България.Според нея медиите би трябвало да се саморегулират и самоконтролират.

„ Констатацията и обстановката във връзка с отчета в медийната среда не е приятна. Самият отчет се базира на други интернационалните организации и проучвания. Първо, напън на никое място не се загатва, а и аз съм уверена, че това не е по този начин. Докладът по-скоро се загатва, че би трябвало да се подхващат ограничения. Заради обстоятелството, че всеки опит за смяна ще се пояснява като опит за цензура или за повече регулация, доста е значимо медиите сами да се саморегулират и доста значим е самоконтролът и автоцензурата. Когато натискът влезе в правосъдната зала, от време на време правораздаването излиза, само че въпреки това салдото сред това да бъде осведомено обществото за това какво се случва и в изпълнителната власт, и в правосъдната система и върху това да не се усещат натискани съдиите прокурорите също би трябвало да бъде затворен. ”, изясни тя.

Екатерина Захариева акцентира напредъка на страната ни в редица браншове спрямо 2007 година, когато България беше призната в Европейски Съюз. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР