Правителството гласува отпускането на 40 млн. лв. по бюджета на

...
Правителството гласува отпускането на 40 млн. лв. по бюджета на
Коментари Харесай

Кабинетът отпусна 40 млн. лв. за разширението на метрото до „Слатина“

Правителството гласоподава отпущането на 40 млн. лева по бюджета на Столична община за построяването на продължението на третия лъч от метрото, което би трябвало да стигне до „ Слатина “. Средствата се обезпечават от централния бюджет за 2023 година

Отпуснатата сума ще се употребява за планиране, създаване, доставка, монтаж и въвеждане в употреба на системи за надзор и ръководство на влаковото придвижване, връзки, перонни преградни порти и придобиване на метровлакове.

Новината не е изненадваща, защото кметът на София Йорданка Фандъкова разяснява във вторник, че е водила диалог по тематиката с финансовия министър Асен Василев. Двамата са постигнали консенсус, че парите ще бъдат предоставени на Следствен отдел към окръжна прокуратура, както и че в бюджет 2024 година ще бъдат заложени средства и за индексация на разширението на метрото.

По план би трябвало да бъдат построени още 6 станции, като последната би трябвало да стигне до бул. „ Цариградско шосе “. Общата планувана дължина е 6 километра. Същинското строителство към момента не е почнало поради обжалвания.

Стойността на плана е 530 млн. лева без Данък добавена стойност, като средствата се обезпечават от държавния бюджет и заем от Европейската капиталова банка в размер на над 390 млн. лева. 

Припомняме, че планът трябваше да бъде финансиран по линия на Плана за възобновяване, само че отпадна поради заплаха, че може да не бъде приключен до края на 2026 година За сметка на него, в този момент по ПВУ се финансира другото уголемение на подземната железница до „ Левски Г “, което към този момент е в ход.

В днешното решение на държавното управление се показва, че строителството на метрото е най-големият транспортен и екологичен план на столицата - изгодите от него за възстановяване изискванията на живот и качеството на въздуха са обилни. Към сегашния миг метрото е с обща дължина 52 км и 47 метростанции, а всяко последващо уголемение го утвърждава като съществена транспортна система в София.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР