Правителството е решило първи да изтичаме пред строя и да

...
Правителството е решило първи да изтичаме пред строя и да
Коментари Харесай

Металургията: Без индустрия няма България, има бедност и хиперинфлация

„ Правителството е решило първи да изтичаме пред строя и да не си платим газа “, споделя ръководителят на Българската асоциация на металургичната промишленост
„ Да не знаеш какъв брой ти коства силата и суровината и да произвеждаш, е пагубно, това е гибел. Най-големият нонсенс е, че на 5-и приказваме какво се е случило от 1-ви, какво ще ни се случи да платим по-късно “, това съобщи пред БНР Антон Петров -председател на Българската асоциация на металургичната промишленост.

„ В момента купуваме един артикул, който няма цена, която ще ни бъде казана на 10-и, вероятно. Кое дружество може да си разреши този разкош – да работи при такива условия, да подписва покупко-продажби, като не знае какъв брой ще му коства суровината и силата, с която работи ", уточни още той.

„ Пазарът беше много плитък, главно на съветски газ в България. Промяната е за всички. Имаме годишни контракти с „ Булгаргаз “, на това разчитахме - че имаме непоклатимост, предвидимост, може да се възнамерява, може да се бюджетира. При едно огромно дружество да не знаеш какъв брой ти коства силата и суровината и да произвеждаш, това е пагубно, това е гибел “, посочи още Антон Петров.

Според него държавното управление е решило първи да изтичаме пред строя и да не си платим газа, първи взехме решение, че ще сме крайни, ще сме мощни и ще спрем тези доставки, само че внезапно, от през днешния ден за на следващия ден.

„ Няма дружество в света, което да може да понесе подобен шоков удар – 30-35-40% нарастване на цената на газа “, безапелационен е той.

„ Много сме дребни, доста сме беззащитни, с цел да имаме толкоз крайни позиции. Нашата стопанска система е най-слабата в цяла Европа, не може да понесе такива натоварвания “, добави Петров.

„ Ако желаеме да имаме стопанска система, би трябвало да бъдем сравними с нашите най-малко европейски съперници. Такива цени за предприятията в Европа, може да се ревизира, няма. Всички получават газа на други цени – или посредством обезщетения, или посредством таван на цените или посредством други механизми. В България до момента не сме поставяли казуса с газа, тъй като цената на „ Булгаргаз “ беше конкурентна, само че когато приказваме за скок от 30-40%, тя към този момент надалеч не е неконкурентна, предизвести Антон Петров.

„ Говорим за действителна стопанска система, за действителни обстоятелства, за действителни благоприятни условия. Без промишленост, без стопанска система, няма страна, няма България, няма бъдеще. Има беднотия и хиперинфлация. “, посочи Петров.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР