Правителството е готово с конкретното предложение каква военна помощ да

...
Правителството е готово с конкретното предложение каква военна помощ да
Коментари Харесай

Служебното правителство е готово с предложение за военна помощ за Украйна

Правителството е готово с съответното предложение каква военна помощ да даде България на Украйна въз основа на съглашение, което да бъде утвърдено от Народното събрание. Това излиза наяве от решение на Министерски съвет от 30 ноември, внесено в деловодството на Народното събрание.

Кабинетът утвърждава и план на съглашение сред отбранителните министерства на двете страни за безплатно даване на въоръжение, техника и муниции, като основа за водене на договаряния.

Служебното държавно управление предлага още на Народното събрание да позволи присъединяване на български военни в Мисията на Европейски Съюз за подкрепяне на Украйна – един щабен офицер и 5-ма военнослужещи, които да заминат в Германия и Полша, където тече образованието на украински военни, както и да позволи пребиваването на до 60 украински военни на наша територия за образование за бойни санитари.

Решението идва, откакто Народното събрание даде един месец период на МО да дефинира и уточни какво въоръжение можем да дадем на Украйна.

Приложението с решението, включващо лист с въоръженията, е поверително.

За БНТ от Министерството на защитата разясниха, че ведомството извършва, съгласно заложените инструкции и периоди, правенето на листата с допустимо въоръжение, която България може да даде на Украйна. Оттам прецизираха, че номенклатурата с оръжия е много обемиста и не може да бъде оповестена обществено, защото е класифицирана информация.

Държавният глава и висш главнокомандващ Румен Радев разяснява, че в случай че описът изцяло подготвен, той ще бъде импортиран в Народното събрание.

Преди седмица украинският дипломат у нас Виталий Москаленко съобщи, че приоритет за Киев са оръдия и гаубици, средства за противовъздушна защита, бронирана техника, брегови ракетни комплекси, снаряди и боеприпаси.

Парламентът даде период от един месец на Министерство на защитата, който изтече, с цел да дефинира какъв вид оръжейни системи можем да изпратим в Украйна.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР