Правителството днес прие нова наредба за държавния образователен стандарт за

...
Правителството днес прие нова наредба за държавния образователен стандарт за
Коментари Харесай

Няма да се изключват ученици с 15 неизвинени отсъствия от училище

Правителството през днешния ден одобри нова разпоредба за държавния учебен стандарт за приобщаващо обучение. Според вносителите от Министерството на образованието, съществена цел е да се работи непосредствено с децата и учениците и да се понижи административната работа на учителите.

С наредбата се дава опция на шефовете да не изключват учениците с 15 неизвинени отстъствия. Те ще могат да избират пренасяне в друга паралелка или предупреждениеза пренасяне в друго учебно заведение. В допълнение, учителят и шефът към този момент могат да не чакат телефонно свързване с родителите, а да ги уведомят посредством имейл. В краен случай, в случай че родителят не бъде открит, шефът се сворзва със Закрила на детето.

Има смяна при извиняването на отсъствията. При отсъствия по фамилни аргументи до 3 дни, родителят би трябвало да получи позволение от класния началник, а при 7 дни – от шефът.

За децата с изявени способности и/или със специфични просветителни потребности ще могат да получават в допълнение образование по разнообразни образователни предмети. Ще получават съвещания, наблягащи върху спомагателната поддръжка на деца с изявени способности, както и грижа за здравето им.

С спомагателното образование и съвещания, се цели учениците със СОП след 7 и 9 клас да се насочат към обучение с профили и специалности от разнообразни специалности.

При постъпването на 3-годишните в детска градина ще се прави оценка на риска от обучителни усложнения. Въвежда се и тест, посредством който ще се прави оценка какво могат и какво ги затруднява. Разработен е от учени и специалисти на Българска академия на науките и е съгласуван с възрастта на децата, само че ще се ползва единствено при получено единодушие от родителите.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР