Правителството днес представи Националния план за ваксиниране срещу COVID-19. Планът

...
Правителството днес представи Националния план за ваксиниране срещу COVID-19. Планът
Коментари Харесай

Доц. д-р Атанас Мангъров пред novini.bg: Изпълнителната агенция по лекарствата одобри ли ваксините срещу Ковид 19?

Правителството през днешния ден показа Националния проект за имунизиране против COVID-19. Планът регламентира организацията на имунизирането - предпочитани групи, логистика по доставките, подготовка на личния състав, поддържане на осведомителни регистри. България чака да получи до края на годината 125 000 дози от създадената ваксина от консорциума сред Pfizer Inc. и BioNTech Manufacturing GmbHand. По тази тематика беседвам с специалиста по инфекциозни заболявания доц.д-р Атанас Мангъров. Преди ден неговата теза, която той от дълго време повтаря, че груповият имунитет е научно потвърден феномен, за следващ път бе изказана, този път от проф. Мартин Кулдорф, професор по медицина в един от най-престижните университети - Харвардския университет, епидемиолог и специалист по биостатистика.

"Поне 5 години са нужни за основаването на качествена ваксина и въвеждането й за прилагане. Така че аз не разбирам настоящето бързане, то е в прорез с разпоредбите. Хората би трябвало да поемат отговорността за своето ваксиниране, което не е доста етично, тъй като въпреки всичко ролята на страната е да контролира и внася ред в потреблението на лекарствени препарати. Ако те не са изпитани по съществуващите правила в медицината, носят огромни опасности. За страдание сега производителите са освободени от тези опасности и отговорности за възможните нежелани странични дейности на имунизацията.



Ако се окаже, че имунизациите са калпави, кой ще носи отговорност?

Хората, които са си ги създали, или тези, които им ги дават за прилагане! Затова най-съществен въпрос в този момент е - имунизациите, които вкарват у нас, имат ли позволение от Изпълнителната организация по медикаментите /ИАЛ/? Тя сертифицира и дава позволение за прилагане на всички типове лекарствени препарати в нашата страна, в това число и имунизациите. Всички останали въпроси, са по-второстепенни от този дали имунизациите са съобразени с нашите закони. Кой ще носи отговорност, в случай че се случат нежелани странични реакции. Разбирам, че хората са шокирани, опасяват се и желаят да се имунизират.

Аз също бих се ваксинирал с една естествена ваксина,

а общоприетото време за нейното внедряване е сред 5 - 10 години. Сега обаче се оферират такива, които бяха направени за няма и 1 година. Пак дублирам, у нас има закони и те повеляват позволение за прилагане да се дава от ИАЛ. Ако е по този начин, тогава добре, организацията и страната поемат отговорността за използването на препаратите. Ваксините се вършат на здрави хора и ще е тъпо, в случай че те пострадат от непряк резултат. Болният човек може да направи доста взаимни отстъпки, с цел да оздравее. Въобще рисковете са големи.

В момента има задържане на случаите с Ковид 19,

процентът на позитивните проби се движи сред 35 и 40%. Като вдигнат изключителните ограничения и изолацията преди Коледа, на 21 декември, ще се върнем в първичното състояние. Засега няма значително оживление в индикаторите, най-вече може да се получи спад с към 10 - 15 %, само че момента, в който нещата се върнат, всичко ще си продължи, както си беше. Това ще продължи до тогава до момента в който най-малко 70 на 100 от българите не се заразят с вируса - това съм го казвал постоянно, пред вас, също. Но тук мен ме демонизират, а международни учени от Харвард и други влиятелни университети, настояват същото. Защото това не е наше изобретение, а е от писмеността на епидемиологията. Затова аз ще продължа да споделям истината, без значение дали това се харесва на всички, или пък не.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР