Правителство по-скоро ще има. Около това мнение се обединиха в

...
Правителство по-скоро ще има. Около това мнение се обединиха в
Коментари Харесай

Политолози: Прегрупират се бивши съюзници и нови противници, но правителство по-скоро ще има


Правителство по-скоро ще има. Около това мнение се сплотиха в студиото на Euronews Bulgaria политолозите Теодора Йовчева и Николай Найденов. Анализаторите позволяват връзка сред настояването за отстраняването на основния прокурор и това на имунитета на водача на ГЕРБ Бойко Борисов.

проф. Николай Найденов:

Не считам, че това (искането на имунитета на Борисов - бел. ред.) ще има решаващо значение. Има по-важни условия, които ще дефинират дали ще има кабинет сред ПП-ДБ и ГЕРБ. И те вървят по геополитическа линия, а не по тази. По-скоро това е част от пропагандния звук, който се подвигна с усещане, че страната се разпада, че държавността изчезва, че има катаклизми – това са техники, които се ползват от 80 години на територията на България в избрани моменти. И този миг е точно подобен. Смея да настоявам, че и резултатът от инспекцията, откакто се снеме имунитета на Борисов, ще бъде подозрителен, както и до момента.

Големият въпрос е за какво трябваше да се чака две години, с цел да се задейства прокуратурата, примерно по „ Барселонагейт “? Очевидно е, че това е бил мотив, с който Борисов е държан известно време „ на верижка “ . По тази причина не чакам някакво изчистване на картината – още повече, Борисов е извънредно богат на информация и връзки, тъй че е рисков да се проверява до дъно.

Разговорите (за кабинет – бел. ред.) ще се размразят, сигурно.

Сюжетът по линия на имунитета на Борисов ще помогне да се откри решението. Ще се създадат някакви отстъпки. Винаги в такива обстановки, с изключение на задачата да се сформира държавно управление и да се разпределят постове, има и една друга цел – по какъв начин ще се отрази това на електоралната тежест на съответната партия . Така че, ще има повече финтове, в сравнение с придвижвания на топката.

доктор Теодора Йовчева:

Този имунитет беше пожелан към две седмици откакто Мария Габриел разгласи, че един от целите на предстоящ кабинет с нейно управление ще бъде промяната на основния прокурор. За мен това демонстрира препозициониране на силите сред някогашни съдружници и нови съперници .

Има учредения за сформиране на кабинет. Едно от тях е стремежът на ГЕРБ към властта. От друга страна, опцията на ПП-ДБ също да потвърдят, че могат да реализират ръководство, с изключение на мощно да активизират хора по площадите.

Двете страни имат интерес да има кабинет, изключително след изказването на президента в понеделник.

Разговорите по-скоро ще продължат. Случиха се няколко събития, които „ обърнаха играта “ няколко пъти.

Първото беше изтеклия запис от Радостин Василев, което в доста връзки сложи „ Продължаваме промяната “ в позиция да не желае бързи предварителни избори, тъй като не се знае какъв брой е консолидиран електоратът им и дали това няма да повлияе най-малко на една част от тях. Тогава изглеждаше, че ГЕРБ е в по-силна позиция да претендира за свои специалисти.

След настояването на имунитета на Борисов, ГЕРБ още веднъж към този момент не е в толкоз мощна позиция, и ще се стреми към сформиране на държавно управление.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР