Правителственото е одобрило оспорваните промени в Плана за управление на

...
Правителственото е одобрило оспорваните промени в Плана за управление на
Коментари Харесай

Кабинетът одобри поправки в плана за Пирин, позволяващи строителство в голяма част от парка

Правителственото е одобрило оспорваните промени в Плана за ръководство на Националния парк " Пирин ", които залагат уголемение на площта на концесията, нови сечи и строителство на ски писти и инфраструктура. Това стана ясно от изказване на министъра на екологията Нено Димов на излизане от Министерския съвет, представен от организация " Фокус ". Час преди този момент още веднъж Димов е внесъл изключително за гласоподаване две решения за Пирин.

Прието е и второ решение. По думите на Димов с него се разпорежда на екоминистъра при капиталов интерес за създаване на нов кабинков въжен превоз в Банско да се подхващат незабавно ограничения по екологичното законодателство, тъй че подобен да бъде построен във допустимо най-кратък период.

" Днес кабинетът одобри и двете точки, които внесох в съвещанието ", сподели Димов.

 Кабинетът утвърди ремонти в проекта за Пирин, позволяващи строителство в огромна част от парка
© Николай Дойчинов

" Едната точка е обвързвана с изменението на Плана за ръководство на Национален парк " Пирин ", квалифицираното през 2013 година, минало и признато от Висшия експертен екологичен съвет. Подписано е от тогавашния министър на околната среда и водите и не е стигнало до Министерския съвет заради промяната на държавните управления и служебното държавно управление ", обясни в детайли Димов. Впоследствие е било решено, че би трябвало да се изчака новият План за ръководство на " Пирин ", който обаче през март влезе в правосъдна фаза, която не е ясно по кое време ще свърши. През ноември кметът на Банско изиска от министъра на околната среда и водите да приключи процедурата, почнала през 2013 година, напомни още Димов.

Докато държавното управление решаваше дали да утвърди измененията в в този момент настоящия проект, пред Министерския съвет от рано сутринта стачкуваха към стотина жители и природозащитници. Край Симитли протестиращи от Банско, водени от кметовете на курортния град и на Симитли - Георги Икономов и Апостол Апостолов, излязоха на контрапротест и блокираха основен път Е-79 при разклона за Банско с искане за уголемение на туристическите уреди.

Еколози: Гласуваните ремонти са скандални

Готвените промени в проекта за ръководство на Националния парк " Пирин " са скандални, предизвестиха еколозите. Те се събраха още в 8.30 пред постройката на държавното управление с голям транспарант " Пирин е в неволя, спасете го в този момент! ".

 Кабинетът утвърди ремонти в проекта за Пирин, позволяващи строителство в огромна част от парка
© Николай Дойчинов

" Това, което се предлага като промени в проекта, е безусловно скандално. Трудно е да допускам, че Министерството на околната среда и водите е предложило на Министерския съвет да утвърди сеч на вековни гори ", уточни Катерина Раковска от WWF - България, за " Дневник ". По думите й предлаганите ремонти в остарелия проект са още по-скандални от тези в плана за нов проект за Пирин, тъй като залагат строителство в съвсем половината народен парк (48%) - в т.нар зона за запазване на горски екосистеми и отдих (45% от парка), в зона за туризъм (2.2%) и в в зона за инфраструктури и уреди (0.6).

С по този начин гласуваните промени в проекта за Пирин природозащитниците считат да сезират европейската комисия за наказателна процедура поради неналичието на наложителна екологична оценка в тези случаи, изясни Кaтерина Рaковска от WWF. Освен това еколозите ще апелират решението на кабинета пред съда, сподели за Дневник " Тома Белев от Асоциация на парковете в България. Те приготвят и нов митинг, който ще се организира при започване на българското европредседателство.

Вторият въжен превоз, с който всички стимулират измененията, в действителност липсва като предложение в проекта. Вместо това в новите ограничения се плануват ски писти, въжени влекове към тях, водохващания и осветяване на трасетата, и то главно върху вековните гори на Пирин. Тези ремонти нарушава Закона за предпазените територии и две европейски наставления, уточни и екологът Андрей Ковачев.

 Кабинетът утвърди ремонти в проекта за Пирин, позволяващи строителство в огромна част от парка
© Николай Дойчинов
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР