Правителствените сили на Багдад поеха без каквато и да е

...
Правителствените сили на Багдад поеха без каквато и да е
Коментари Харесай

Иракските правителствени сили заеха без съпротива военна база в Киркук


Правителствените сили на Багдад поеха без каквато и да е опозиция против тях военната база К1 в провинция Киркук. Това заяви в понеделник телевизия "Скай нюз Арабия", представен от ТАСС.

Иракската телевизия съобщи, че държавните сили управляват "значителна част от провинция Киркук". Посочва се, че до този миг не са регистрирани никакви въоръжени конфликти сред иракските войски и кюрдските военни отряди "пешмерга", дислоцирани в провинцията.

В събота министър председателят на Ирак Хейдар ал Абади съобщи, че контролът върху противоречивите територии (между Багдад и Иракски Кюрдистан) ще се прави взаимно сред федералните и локалните сили под управлението на централните управляващи в Багдад.

По-рано през нощта против понеделник Съветът за сигурност на Иракски Кюрдистан заяви, че иракски войски са се придвижили, за "да заемат военна база и петролните полета" на оспорваната провинция Киркук.

Три дни продължи напрегнатото опълчване на частите на Багдад и кюрдските сили "пешмерга" и изтеклия ултиматум, даден на "пешмерга" да изоставен зоните, върху които поеха надзор през 2014 година в хаоса, основан от всеобщото завладяване на територии на Ирак от групировката "Ислямска държава" (ИД).

Базата К1 е на 12-та дивизия на иракската войска, която "пешмерга" заеха през юни 2014 малко след рухването на Мосул в ръцете на джихадистите от ИД. Тя се намира покрай рафинерия на североизток от Киркук. тръгнала от Таза Кормату.

Централните управляващи държаха контрола върху петролните полета на Киркук до момента в който през 2008 година кюрдите поеха контрола върху тези от Кормала. През 2014 година те се настаниха и в зоните за рандеман Хавана и Бей Хасан.

Трите полета на Киркук дават 250 хиляди барела на ден от 600 хиляди барела на ден петролни артикули, от които 550 хиляди на ден се изнасят от Иракски Кюрдистан макар несъгласието на Багдад. Ако кюрдите изгубят тези полета, това би било значима загуба за тях по време на най-тежката икономическа рецесия, която претърпяват.
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР