Правителствените проекти за , бюджет на здравната каса и бюджет

...
Правителствените проекти за , бюджет на здравната каса и бюджет
Коментари Харесай

Бюджетите за 2021 г. на държавата, НЗОК и ДОО са на път към пленарна зала

Правителствените планове за, бюджет на здравната каса и бюджет на ДОО бяха утвърдени на взаимно съвещание на парламентарните комисии по бюджет и финанси, по опазване на здравето и по обществена политика.
И трите комисии отхвърлиха плана с включен план за бюджет на правосъдната власт за идната година.
Проекто-бюджетът на за 2021 година беше ревизиран по време на дебата от здравният министър с анонса, че сред първо и второ четене ГЕРБ ще предложат промени. " Ще разчитаме на промени в следните насоки: обвързване за работа във връзка с пациенти с COVID-19 да има и към изпълнителите на извънболнична здравна помощ и наказания при отвод на тяхното осъществяване ", заяви той.
Предлага се да се даде непрекъсната доставка към самостоятелните хонорари на изпълнителите на болнична здравна помощ в общ размер 237 млн. лева и се предлага следния размер на непрекъсната добавка за лекари 600 лв. брутно месечно, за медицински сестри и експерти по здравни грижи - 360 лв. брутно месечно, за санитари - 120 лв. брутно месецно, като изискванията и редът ще бъдат избрани в бюджета за НЗОК за 2021 година и закона за Здравното обезпечаване, добави министърът. 
Той заяви още, че ще бъде регламентирано и командироване на екипи от медицински експерти от лечебни заведения в лечебни заведения, съгласно проект, избран от съответната РЗИ, изпращане на известия на посочен от лицето електронен адрес и телефонен номер в случаите на карантина и надлежно изолираност. 
Припомняме, по-рано през днешния ден сподели, че ръководещите ще се опитат законодателно за задължат ДКЦ-тата и доболничната помощ да се включват в битката с COVID-19 и здравният министър да може да командирова медици.
 ГЕРБ и Оперативна програма към Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия: Проваляте бюджета, това е гуляй по време на чума ГЕРБ и Оперативна програма към Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия: Проваляте бюджета, това е гуляй по време на чума
Проваленият кворум в Народното събрание даде мотив на ръководещите от ГЕРБ и Обединените патриоти да разкритикуват държанието на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи. Т...
Дебатът за държавния бюджет
" Това е бюджет на тройното счетоводство  – освен доходи и разноски, само че има и един трети детайл - избори, който прави счетоводството тройно и забърква огромна каша ", съобщи депутатът от Българска социалистическа партия. Допълнителният подсилен дълг за идващите три години, по отношение на наследеното, структурата и разноските по този дълг по-скоро основават проблеми на българската икономическа система, в сравнение с да я извеждат на небосвод за напредък, разясни оценката си той.
Критикувайки предприеманото дълговото финансиране, Гечев уточни, че дългът преди 10 години беше 14% от Брутният вътрешен продукт, а в този момент е към 30% от Брутният вътрешен продукт. " Удвоява се за 10 години, а той един път като се удвои стартира да се утроява и упеторява.. ", означи той и обърна внимание защо се употребява – " да си стимулираш производството е едно, само че в случай че го взимаш с предизборна цел не е добре и по този начин не се прави в Европейски Съюз ". 
Гечев е безапелационен, че този бюджет не е привързан с развиването на българската стопанска система и е бюджет без промени, с който ще продължи наливането на пари в нереформирани системи. Бюджетът нарушава стопански пропорции, уточни още той и предизвести, че когато номиналните приходи порастват, а продуктивността понижава, влизаме в доста съществени проблеми.
" Чуждестранните вложения понижават, вътрешните понижават, потреблението пораства, обаче те пишат и че износът пораства. Това е допустимо механически единствено в случай че има насъбрани артикули в някакви хранилища, няма по какъв начин да стане, има неразбирателство ", означи професорът по стопанска система.
 6 претенции за обществени ограничения в държавния бюджет насочи АБВ 6 претенции за обществени ограничения в държавния бюджет насочи АБВ
Писмо с 6 претенции за обществени ограничения в бюджета за 2021 година изпращат на ръководещите през днешния ден от АБВ. Това са ограничения, с цел да я има България в 2...
Гечев сигнализира още, че бюджетът основава нови диспропорции и уточни като образец пенсионната система. При предлаганите промени един инженер ще взема колкото пазача на предприятието, посочи той и изрази неразбиране каква пенсионна промяна е това. Той разкритикува и данъчната политика: " Направихме най-неудачното – намалихме налозите на увеселителните заведения – кръчми нощни заведения, само че нищо за действителната стопанска система ".
Петър Ганев от Института за пазарна стопанска система изрази подозрения дали плануваните 3 милиарда лв. за еднократни ограничения ще бъдат фактически еднократни разноски: " Ако отпуснем Данък добавена стойност на избрани браншове да е по-ниско, дали една година по-късно това може да бъде взето или 10 години ще опитваме да затворим тази дупка ". Според него огромна част от еднократния разход ще е 10-годишен разход.
Очакването за повишаване на приходите наподобява надценено, означиха от Фискалния съвет и показаха отрицание на предпочитаното покачване на разноските в защита и обучение, по отношение на тези в опазване на здравето. " Здравеопазването би трябвало да е приоритет номер 1 и без значение, че не са осъществени нужните промени е належащо на този бранш да се насочват по-големи суми и да не се оставя на четвърто място и пред него да са културата, общественото обезпечаване и образованието ", съобщи проф. Борис Грозданов, ръководител на Фискалния съвет.
Продължавайки тематиката, от КТ " Подкрепа " изрази неразбиране за какво еднократните заплащания за медицинските чиновници не стават посредством заплатите, а вместо това се усилва от 150 на 300 часа изключителния труд. " Когато следваме политиката на неувеличаване на налозите за тези които имат средства, ще излеем стотици милиони в случай че не милиарди, за подкрепяне на бизнеса, уповавам се и служащите ", добави тя. Когато се вършат толкоз разноски, би трябвало да се насочват там, където е най-необходимо, предложи Григорова. тя е безапелационна, че несъмнено е належащо повдигане на пенсиите и акцентира, че не трябва да се разрешава осигуровките да отиват в частни джобове и по-късно да се финансира отново през налозите.
Финансовият министър увери, че е създаден с упованията да намалее безработицата, плануваният недостиг от 4.4% за 2021 да спадне до 2023 година и да се очертае наклонност към понижаване на разноските. " Ръстът на разноските в плана за 2021 година от 3.8 милиарда лева се дължи както на ковид-мерки, по този начин и на предпочитани разноски в други области ", уточни той.
 Ананиев за Бюджет 2021: Не раздаваме предизборни пари, опазването на здравето е приоритет Ананиев за Бюджет 2021: Не раздаваме предизборни пари, опазването на здравето е приоритет
Този бюджет е доста по-различен от всички останали до момента. Той се направи в невиждана обстановка, в която всички страни акумулираха...
Осигуряване 2021
Ананиев акцентира, че осигурителната политика планува опазване на размера на вноските и оптималния застрахователен приход, увеличение на минималния застрахователен приход, съгласно нарастването на МРЗ на 650 лева, опазване на размера на 8% на здравноосигурителната вноска. Приоритетни в политиката по приходите той уточни увеличението на минималната заплата на 650 лева и посочи, че размерът й ще бъде непокътнат до 2023 година Предвижда се удвояване на средствата за педагогическите експерти и целогодишно на на разноските за личен състав на системите, натоварени с преодоляване на пандемията, в това число чиновниците от първа линя, уточни още той.
" Разходите за осигурителни заплащания се усилват много съществено, мизерията остава ", заключи плановете за бюджет за Държавното публично обезпечаване за 2021 година депутатът от Българска социалистическа партия. Той дефинира бюджетът като необмислен. " С него държавното управление раздава пари неразумно и в това няма нищо ляво и обществено, акцентира той и уточни, че даже някогашните министри на Борисов дефинират бюджета като избирателен и разочароват. По думите му в този бюджет няма визия за политики за справяне с коронакризата, ограничения, които да оказват помощ на хората и стопанската система, само че за сметка на това има разходи за пазаруване на гласове. 
от Българска социалистическа партия разкритикува предлаганите промени в пенсионната система и посочи, че те пораждат съмнение и опонират на правилата за взаимност, правдивост и резистентност. тя се опълчи на замразяването на  Майчинските добавки и предизвести, че повдигането на минималната пенсия и даже спомагателните 50 лв. за пенсионерите са надълбоко несправедливи, обидни и ще задълбочат демографските проблеми.
Основната цел в плана за ДОО за 2021, съгласно уверенията на ръководещите, е да отбрани приходите на обезпечените и пенсионерите, като това не компрометира финансовата непоклатимост на системата. Затова в параметрите не било планувано нарастване на осигуровките. Предвиждат се и оферти за промени в нормативната база като усилване на контрола по разпределяне и погашение на пенсии и помощи, наказания при злоупотреби с осигурителни фондове, понижаване на административната тежест за работещи пенсионери, реализиране на по-добър баланс сред първия и втория дирек на пенсионната система.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР