Правителствата от ЕС работят за избора на един европейски кандидат

...
Правителствата от ЕС работят за избора на един европейски кандидат
Коментари Харесай

Страните от Източна Европа вероятно ще подкрепят българка за шеф на МВФ

Правителствата от Европейски Съюз работят за избора на един европейски претендент за началник на МВФ измежду група от петима, измежду които е и Кристалина Георгиева, заяви френски представител, представен от " Ройтерс ", съобщи Българска телеграфна агенция.

Според източника европейските държавни управления обмислят кандидатурите на холандеца и някогашен ръководител на Еврогрупата Йерун Дейселблум, испанската министърка на стопанската система Надя Калвиньо Сантамария, португалеца Мариу Сентену, който е актуалният ръководител на Еврогрупата, гуверньора на финландската централна банка Оли Рен и Кристалина Георгиева.

Нужна е смяна в разпоредбите

65-годишната Георгиева евентуално ще бъде подкрепена от източноевропейските страни, само че нейната кандидатура ще изисква смяна разпоредбите на МВФ, съгласно които претендентите за поста на ръководещ шеф би трябвало да са под тази възраст, съобщи " Ройтерс ".

Правителствата на страните от Европейски Съюз остават разграничени, защото северноевропейските страни застават зад Дейселблум или Рен, а страните от Южна Европа упорстват за Калвиньо или Сентену, сподели чиновник от Европейски Съюз.

Франция управлява процеса на асортимент на европейски претендент.

МВФ разгласи през вчерашния ден, че стартира процедурата за правоприемник на Кристин Лагард на поста ръководещ шеф. Тя подаде оставка, откакто бе номинирана за президент на Европейската централна банка. Съветът има намерение да приключи процедурата до 4 октомври 2019 година, добавя МВФ. Кандидатурите се одобряват сред 29 юли и 6 септември.

От основаването си през 1944 година МВФ постоянно е бил управителен от европеец, до момента в който управлението на Световната банка се поема от американец.

Ако в листата с претенденти се окажат повече от три имена, то съветът на МВФ за седмица ще избере трима финалисти. Това ще стане след допитване до членовете на съвета като се регистрира въздействието на гласовете на страните, които те съставляват, само че " без географски желания ".

Тази дефиниция е доста значима поради настоящото до момента " джентълменско съглашение ", отбелязва ТАСС, представена от Българска телеграфна агенция.

В последния стадий се планува изпълнителният съвет на МВФ да организира с финалистите самостоятелни изявленията, след което ще бъде изработен окончателният избор. В идеалният случай той може да бъде признат с единогласие, само че при нужда не се изключва и гласоподаване.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР