Правителствата на пет страни обвиниха Русия за атаката NotPetyaНе за

...
Правителствата на пет страни обвиниха Русия за атаката NotPetyaНе за
Коментари Харесай

Кибер-войните отвориха политически престрелки

Правителствата на пет страни упрекнаха Русия за офанзивата „ NotPetya ”

Не за първи път Москва е посочена като провинен за мощните хакерски атаки по света

В края на предходната седмица Белият дом упрекна Русия за разрушителната кибер-атака „ NotPetya ” от 2017 година С това Съединени американски щати се причисли към английското държавно управление, което жигосах Москва за стартирането на вирус, който осакати огромни елементи от инфраструктурата в Украйна и повреди милиони компютри в страни по целия свят.

Атаката се развилня през юни 2017 година Тя е пусната от съветските военни и „ се популяризира по целия свят, което докара до милиарди долари вреди из цяла Европа, Азия и Северна и Южна Америка ”, съобщи прессекретарят на Белия дом Сара Сандърс.

„ Това беше част от продължаващите старания на Кремъл да дестабилизира Украйна и да показва все по-ясно присъединяване на Русия в продължаващия спор ”, сподели Сандърс. Тя предизвести, че офанзивата има „ интернационалните последствия ”.

Това не е първият път, когато като провинен за мощната офанзива бива посочена Москва, отбелязва Ройтерс. Много специалисти в региона на сигурността показаха сходно мнение след кибер-атаката.
още по тематиката
След Англия и Съединени американски щати други три страни също показаха с пръст към Русия поради виртуалната болест. Канада, Австралия и Нова Зеландия се причислиха към обвиняванията посредством публични изказвания, всички сочещи Москва за създател на „ NotPetya ”.

Руското държавно управление съобщи, от своя страна, че изрично отхвърля сходни обвинявания. „ Смятаме, че те нямат съображение и причина и това не е нищо друго с изключение на една русофобска акция ”, съобщи Дмитрий Песков, представител на президента Владимир Путин.

Британският народен център по киберсигурност, който проверява офанзивата, съобщи, че тя е демонстрирала „ висока степен на обмисляне, авансово изследване и механически потенциал ”. Според експертите на центъра, офанзивата е вградена в напълно законен програмен продукт, употребен от доста от финансовите институции и държавни организации в Украйна.

Нито една от петте страни-обвинителки обаче не уточни кое е хипотетичното звено на „ съветските военни ”, което може да е провело офанзивата. Единственото съмнение по тематиката е публикация  на Вашингтон пост от средата на януари, съгласно която вирусът е дело на Главния директорат по следствията при съветските военни.

Американските специалисти са на мнение, че на дейностите на Русия би трябвало да бъде отговорено с „ ясни дейности ”. Сега държавното управление „ преглежда набор от благоприятни условия ”, обявиха представители на Белия дом. Какви обаче са вариантите, към момента не е ясно.

Съединени американски щати става все по-бърза в това да упреква други страни за кибер-атаки. Заедно с Англия тя уточни за отговорна Северна Корея за някои от разрушителните кибер-атаки през 2017, измежду които и изнудваческият програмен продукт WannaCry през май.

Сега някои държавни чиновници обаче приказват и за налагането на наказания. Това могат да са финансови наказания или дипломатически „ санкции ”.

Обвиненията за кибер-атаките реферираха и към изказванията за намесата на Русия в президентските избори в Съединени американски щати през 2016 година След срещата сред Доналд Тръмп и Владимир Путин  във Виетнам през ноември обаче Тръмп съобщи, че има вяра на съветския водач, отричащ намесата в изборите.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР