Правителствата на някои страни от ЕС са използвали евросредства, за

...
Правителствата на някои страни от ЕС са използвали евросредства, за
Коментари Харесай

Евродепутат Софи инт Велд: Случващото се в България буди безпокойство

" Правителствата на някои страни от Европейски Съюз са употребявали евросредства, с цел да изградят мрежа, осигуряваща им поддръжка. Мрежа, довела до корупция. На това би трябвало да се постави край ", съобщи евродепутатката пред „ Дойче веле “.
Софи инт Велд е евродепутатка от нидерландската партия Демократи 66 и част от политическата група в Европейския парламент (ЕП). Инт Велд е ръководител на Групата за наблюдаване на демокрацията, правилата на правовата страна и главните права, която е част от Комисията по цивилен права, правораздаване и вътрешни работи в Екологичен потенциал.
В края на август Групата се срещна с българската вицепремиерка и заместник-главната прокурорка. От българското държавно обвиняване обявиха, че " полемиката е проведена от Екологичен потенциал по предложение на основния прокурор ".
 Отровното трио: На 22 септември би трябвало да обявим независимостта си от мафията и корупцията (ВИДЕО) Отровното трио: На 22 септември би трябвало да обявим независимостта си от мафията и корупцията (ВИДЕО)
„ Този път не ви събираме, с цел да честваме, защото независимостта е нещо, което би трябвало да бъде извоювано. В този случай ви съб...
На въпрос на „ Дойче веле “ кой е провел полемиката, Софи инт Велд съобщи: „ Дискусията беше инициирана и проведена от Групата за наблюдаване като част от нейните постоянни действия “.
Попитана какъв брой притеснителна е обстановката с демокрацията и върховенството на закона в България, евродепутатката отговори: „ Трудно е да се съпоставят страните-членки, защото обстановката на всички места е друга. Но протичащото се в България буди безпокойствие. Повечето (причини - б.р.) са добре известни: върховенството на закона и по-специално позицията на основния прокурор, както беше очебийно още през 2009 година от, както и предлагането за бърза смяна на Конституцията “.
Сред другите проблеми, които Софи инт Велд уточни са отводът да се ратифицира Истанбулската спогодба, свободата на медиите и сигурността на публицистите (отразени и в доста ниското място на България в показателя за независимост на медиите), антиромската и хомофобската тирада на омразата. „ Всички тези опасения бяха маркирани от няколко интернационалните инстанции, в това число от Съда на Европейския съюз, Съвета на Европа и по-специално неговите органи GRECO и Венецианската комисия “, напомни Софи инт Велд.
Тя чака, че в първия отчет на Еврокомисията за върховенството на закона в България ще бъдат прегледани всички тематики, които провокират угриженост, както и че ще се изготвят съответни рекомендации.
 Групата за мониторинг към Екологичен потенциал пита Гешев проверява ли аудиозаписите и къщата в Барселона Групата за мониторинг към Екологичен потенциал пита Гешев проверява ли аудиозаписите и " къщата в Барселона "
" Работи ли основният прокурор по оповестената в испанските медии информация за следствие на скица за пране на пари в Барселона, за ко...
„ Това е значимо, с цел да може за България и Румъния да бъде интегриран в отчета за върховенството на закона в даден миг. Наблюдението би трябвало да бъде прецизно и да прави оценка всички държави-членки по едни и същи критерии, добави евродепутатът.
Софи инт Велд е уверена, че държавните управления на някои държави-членки са употребявали пари от Европейски Съюз, с цел да изградят мрежа, която да им обезпечава поддръжка.
„ Мрежа, водеща до корупция. Някои даже интензивно употребяват финансиране от Европейски Съюз, с цел да подкопават полезностите на Общността. На това би трябвало да бъде комплициран край. И когато това се случи, националните държавни управления ще мислят по два пъти, преди да подкопават полезностите на Европейски Съюз. Бюджетната обязаност обаче няма да бъде панацея. Нуждаем се от доста повече - като по-широко наблюдаване и финансиране, Комисията и Съветът да подхващат смели политически и правни дейности в поддръжка на гражданското общество и юристите, работещи в региона на върховенството на закона и главните права “, сподели тя.
На въпрос на „ Дойче веле “ дали България е измежду тези страни, Софи инт Велд отговори: „ Няма да прецизирам, само че сигурно сте наясно, че съществуват опасения за корист с еврофондове. Не става дума безусловно за машинация или противозаконна приложимост, а за средства, които се вливат в джобовете на политически съдружници и олигарси, което не е задачата на фондовете. Субсидиите за селското стопанство могат да бъдат получени от огромни притежатели на земя, от време на време от чужденци, а от време на време и посредством потребление на практики за заплашване и изнудване по отношение на дребните фермери. Тези практики се срещат в обособените държави-членки в разнообразни комбинации и активност. Соченето с пръст няма да ни помогне да сложим завършек на тази процедура. Когато би трябвало да надигнем глас, ще го създадем “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР