Правителствата на България и Израел сключиха споразумение за сътрудничество в

...
Правителствата на България и Израел сключиха споразумение за сътрудничество в
Коментари Харесай

България и Израел ще си сътрудничат в областта на водите |

Правителствата на България и Израел подписаха съглашение за съдействие в региона на водите. То е подписано от министъра на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова и от посланика на Израел в София Н. Пр. Йорам Елрон, оповестиха от Министерския съвет и от посолството на Израел у нас.

Кабинетът е одобрил споразумението като основа за водене на договаряния. Целта е да се усъвършенства ръководството на водния бранш в страната, като се чака висок стопански и екологичен резултат, прибавят от държавния пресцентър. От известието излиза наяве, че съглашението ще бъде стъпка към гарантиране на наличност и стабилно ръководство на водите и канализация за всички. България разполага с ВиК мрежа, която е дълга над 90 000 км и огромна част от нея към този момент е мощно амортизирана. Необходимо е намиране на нови благоприятни условия за питейно битово-водоснабдяване за районите с лимитирани запаси, както и решение на проблемите, свързани с климатичните промени, без да се надвиши прагът на обществена търпимост на цената на услугите, показват от Министерски съвет и прибавят, че Израел е водеща страна в тези практики.

" Подписването на съглашението безспорно е още един значим стадий в непрестанно разрастващите се връзки сред България и Израел. Споразумението ще предизвиква и ще укрепва съдействието в областта на ръководството на водите, което през днешния ден е от решаващо значение за всички страни заради възходящата неустановеност в резултат на световните климатични промени ", е декларирал дипломат Елрон по време на церемонията по подписването. -

От посолството на Израел разясняват, че съдействието в региона на водите ще обхване области като предпазване на вода, потребление и повторна приложимост на пречистени отпадъчни води, нови технологии и промени в бизнес практиките, които покачват продуктивността при потреблението на водата, обезсоляване, усъвършенстване на водната мрежа, обществени обучителни стратегии и акции за повишение на информираността по отношение на водния бранш и други

" Израел с неспокойствие чака да показа своя опит и ноу-хау, които е придобил през годините в другите области, свързани с ръководството на водите и няма подозрение, че съдействие ще бъде от взаимна изгода, се споделя още в известието. - Пример за подобен опит е преработването на отпадъчни води - Израел държи международен връх в тази област, като близо 90% от отпадъчните му води се пречистват и употребяват в селското стопанство. Друга област, в която Израел има водеща позиция, е предотвратяването на загубата на вода в градските системи - междинните загуби на вода в страната са 3%. "
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР