Правите нещо нередно с цяла група хора. Изведнъж става горещо,

...
Правите нещо нередно с цяла група хора. Изведнъж става горещо,
Коментари Харесай

Въпроси и отговори: Каква е историята зад убития Мартин Нотариуса

Правите нещо неправилно с цяла група хора. Изведнъж става горещо, има погубен. Разчува се, идва въпрос: а за какво не са ви хванали в точния момент? Идва и отговор: в групата са били тъкмо тези, които е трябвало да ви заловен и да издействат присъда. Ето това е историята зад убийството на Нотариуса.

Допреди две седмици, когато, никой не беше чувал за него. Сега всички приказват за Мартин Божанов - Нотариуса .

Той е имал два единни цивилен номера, наследник буркан в колата и скришен клуб, посещаван от магистрати. Бил е прочут като човек, който може да извади някого от пандиза, да съсипе на различен бизнеса, да уреди " чадър " над трети. Има и славата на заможен лъжец.

Покрай него изплуват имена на някогашни и сегашни висши държавници. Парламентът, прокуратурата, полицията, Висшият правосъден съвет (ВСС) се занимават с него. Подават се оставки.

Причината е, че това не е нормално ликвидиране. Отзад стои мрежа за рекет, в която се оказват цели институции.

Ето по какъв начин наподобява известното дотук.
Кой е Мартин Божанов - Нотариуса
Той е 50-годишен мъж, който приживе твърди, че се занимава с комерсиална и консултантска активност. Има едно име, само че два единни цивилен номера. Женен е четири пъти, има три развода. Вдовицата му е служителка на Главната дирекция " Борба с проведената престъпност " (ГДБОП).

Медийно следствие го уличава като апаш на жилища. Разследван е от прокуратурата за имотни измами и закани против магистрати.

Разкрития го сочат за медиатор сред мафията и съда, брокер на въздействие в правосъдната власт. Прокуратурата не споделя дали има доказателства за това.

След гибелта му прокуратурата сподели, че таман е била подготвена да му повдигне обвиняване.
Откъде идва прякорът
Мартин Божанов не е нотариус, нито юрист, нито арбитър. Занимавал се е с имотни измами, а имотните покупко-продажби минават през нотариус. Оттам идва и прякорът му.

Божанов е работил с (истинския) нотариус Слави Крашевски - разследван и осъждан за имотни измами. Покрай взаимната им активност убитият мъж е получил прякора си, споделят проверяващите.
Как научихме за този човек
Името на Мартин Божанов се загатва за първи път в следствие на от 2004 година Трима души приказват пред медията по какъв начин са изгубили жилищата си посредством имотна машинация, осъществена от Божанов.

Името на Нотариуса е осветено още веднъж през 2021 година в на неправителствената организация " Антикорупционен фонд " за ресторантьора Веселин Денков . Той беше арестуван през 2020 година по обвиняване в присъединяване в незаконна група за лихварство и изнудване.

В следствието бяха излъчени записи на диалози, които дамата на ресторантьора Денков - Ивайла Бакалова , е направила с юристи и консултанти, до момента в който мъжът ѝ е в ареста. В тях се разясняват суми, които тя би трябвало да даде, с цел да го пуснат - минимум 100 000 евро . Един от неведнъж упоменатите в следствието е Мартин Божанов.
Докъде е стигала властта му
Във вторник управлението на Софийската районна прокуратура (СРП) поради свидетелства за връзките на Нотариуса с хора на основни позиции в правосъдната власт. Името на Божанов се оказа забъркано в, множеството от тях - в СРП. Нито едно обаче не е стигнало до съд.

Подалата оставка шефка на СРП Невена Зартова сподели, че със сътрудника на Нотариуса - юрист Велимир Атанасов, само че не разискват работата му.

Във връзка с Нотариуса в последно време се в Софийския апелативен съд Георги Ушев . Той е някогашен административен началник на към този момент закритите Специализиран углавен съд и Апелативен профилиран углавен съд. Именно Ушев постановява няколко пъти задържането на ресторантьора Веселин Денков - случай, около който станаха първите обществени разкрития за схемата на въздействие на Нотариуса.
Какъв е този SS club
Божанов е бил притежател на на ул. " 22 септември " в кв. " Гео Милев ", покрай Специализираната прокуратура. Разкритието принадлежи на журналиста Николай Стайков .

В клуба се е влизало единствено с членски карти, а членовете му са съдействали на Божанов по съответни правосъдни проблеми. Според Българска национална телевизия името на клуба " SS " се разшифрова като " правосъдни съидейници " или " правосъдно подпомагане ". Други обръщат внимание на това, първите букви съответстват със " профилиран съд ", а на латински името съответствува с военизираните шпицкоманди на Хитлер.

Преди седмица покуратурата претърси и обискира клуба, като иззе флашки, компютри и записи от охранителните камери.

Смята се, че той е затворил малко след закриването на профилирания углавен съд и прокуратура през април 2022 година

Софийската градска прокуратура в това време от края 2022 година Информацията ѝ е дадена от ГДБОП с мнение, че Божанов е част от проведена незаконна група за търговия с въздействие.

Разследващите към момента не загатват имена на магистрати, за които има данни, че са били под някаква форма на взаимозависимост.
Защо Нотариуса не беше в пандиза
Срещу него в годините обратно има десетки подадени сигнали, които не са довели до ефикасни следствия.

Божанов е махленски в - Цветко Лазаров и Владислава Цариградска . През 2020 година те споделиха пред Висшия правосъден съвет (ВСС), че са били заплашвани от него по отношение на обсъждани от тях каузи. Съветът уведоми за случая персонално тогавашния основен прокурор Иван Гешев , само че реакция на прокуратурата не последва.

Цариградска сподели пред, че още в края на 2022 година Министерство на вътрешните работи е предало на прокуратурата данни за проведена незаконна група за търговия с въздействие, обвързвана с Божанов.

Прокуратурата обаче не го е разследвала за това, а за имотни измами, пране на пари и насила.

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков удостовери пред, че по негово време Министерство на вътрешните работи е събрало голям брой данни за възможна незаконна активност на Нотариуса и ги е предало на прокуратурата.

След гибелта му прокуратурата сподели, че таман е щяла да му по отношение на дело за имотни измами, пране на пари и насила на магистрати. По-късно държавното обвиняване, че в действителност проверява Нотариуса като водач на проведена незаконна група, основана освен за имотни измами, само че и за " незаконно въздействие " върху магистрати.
Имал ли е настойници
При кражбите на парцели, за които Нова телевизия споделя през 2004 година, и в трите случая жилищната продажба е направена от един и същи нотариус - Слави Крашевски .

По информация на Нова телевизия още тогава Божанов е имал 3 страници досие за многократни измами. Бил е разгласен и за интернационално търсене.

Същата година от адвокатската стая на Върховния касационен съд изчезва дело против Крашевски. Заподозрян е Божанов, само че през 2006 година упоменатият към този момент арбитър Георги Ушев го оправдава на първа инстанция.

Според на Антикорупционния фонд Нотариуса е бил брокер на въздействие в правосъдната власт, рекетирал е фамилии, отнемал е бизнеси.

Според Румен Радев Мартин Божанов е имал и политическа защита.

Бакалова записва диалози с разнообразни хора, с които разисква опциите за освобождението на мъжа си Веселин Денков. Сред тях е и Яне Янев , някогашен народен представител и някогашен консултант на Бойко Борисов , до момента в който беше министър председател.

ролята на Георги Ушев в тази ситуация с ареста на Денков.

" На Жоро Ушев се е обаждал два пъти [Иван] Гешев. Единият път Жоро е питал Гешев какво да прави, а вторият път самият Гешев се е обаждал и е споделил: " До дупка! "

По това време Иван Гешев е основен прокурор. Янев отбелязва че " това няма по какъв начин да стане без Борисов ".

Сега Министерство на вътрешните работи ревизира и дали Божанов му е бил осведомител и помощник. Според журналиста и съосновател на " Антикорупционния фонд " Николай Стайков Божанов е парадирал със характерен статус, имал е наследник буркан в колата си и е влизал в служебния паркинг на спецпрокуратурата и спецсъда.
Кои са най-известните му афери дотук
Гръцки, рекет и изнудване от Божанов, Министерство на вътрешните работи ревизира случая. Проверява се и присъединяване на юриста на Божанов Велимир Атанасов .

Гръцките предприемачи са сезирали ГДБОП за заможен спор и след инспекция на институцията през 2022 година материалите са били изпратени на СРП. Тази кореспонденция си е останала в прокуратурата, сподели основният секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев .

Според изказванията на гръцкия предприемач Атанасиус Дикос пред " 24 часа " през последните две години Велимир Атанасов и различен съучастник на Нотариуса благодарение на държавни институции, измежду които Национална агенция за приходите и прокуратурата, са изнудвали компанията му " Данаос девелъпмънт ".

Ключова фигура в случилото се е Атанасов, който съгласно Дикос е имал персонални връзки с към този момент някогашната административна ръководителка на СРП Невена Зартова.

Според неофициална информация очевидец е разказал пред ГДБОП в Министерство на вътрешните работи, че Божанов е имал, тъй като е разполагал с компромати против него.

Именно той е разрешавал години наред потреблението на специфични разследващи средства по отношение на магистрати. Предполага се, че Божанов ги е " държал " посредством компроматите.
Какво следва
Очакват се резултатите от голям брой инспекции, назначени след гибелта на Нотариуса - на особено образуваната парламентарна, на, на, на образуваната във Висш съдебен съвет.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР