Правим и нещо, което има своето огромно цивилизационно значение, правим

...
Правим и нещо, което има своето огромно цивилизационно значение, правим
Коментари Харесай

Законът да бъде приложен без оглед на това кой си и какъв си

„ Правим и нещо, което има своето голямо цивилизационно значение, вършим следващ опит да огласим една елементарна истина, че в основата на правораздаването стои самостоятелният, неутрален съд. Но с цел да имаме самостоятелен и  неутрален съд, би трябвало да му осигурим институционални и конституционни гаранции за самостоятелност. Когато някой влезе в правосъдна зала, без значение от това кой е той или тя, дали е политик, дали е лице, облечено във власт, дали е всесилен предприемач или бизнесдама, или “редови ” жител, законът да бъде прибавен по един и същи метод. Законът да бъде прибавен без оглед на това кой си и какъв си, а само и единствено от позиция на обстоятелствата и на правото. Това е фундаментът на европейската цивилизация. В някакъв смисъл цялата история на европейската цивилизация може да бъде обсъждана като реакция, като продължение на два несправедливи правосъдни процеса - процесът против Сократ и процеса против Иисус Христос.

Ако се замислите по какъв начин тези два процеса не престават хиляди години да стоят  във фундамента на нашите показа за заслужено публично устройство, ще видите какъв брой е значима цената на това, което през днешния ден се опитваме да създадем - да огласим фундаменталната стойност на правосъдната самостоятелност във всички останали детайли на правосъдната власт и на правосъдната система. Тяхната мяра на автономност и самостоятелност обслужва съдийската самостоятелност, тъй като тя е част от гаранциите за това, че когато човек застане пред съда, той или тя ще бъде безусловно сигурен, че просто ще бъде уединено със закона. Ще зависи единствено от обективните обстоятелства и от вътрешното отговорно разбиране на съдията и на всички останали участници в процеса. “
Подкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР