Правилната грижа за кожа с акне, може да е трудна.

...
Правилната грижа за кожа с акне, може да е трудна.
Коментари Харесай

Правилна грижа за кожа с акне

Правилната грижа за кожа с акне, може да е сложна. Акне вулгарис, известно известно като юношеско акне, е постоянно срещано хронично кожно заболяване, което съставлява сериозен лечебен, психически и обществен проблем.

Заболяването визира космените фоликули и мастните жлези, тъй че нормално се появява по лицето, гърба, ръцете, шията и гърдите, където те са най-многобройни.

Казват, че главните виновници за появяването на акне са мастните жлези и тяхната несъразмерна интензивност. Дали това в действителност е по този начин, и има ли метод да се погрижим съответно за кожата с акне, ще разберете в публикацията.

Мастните жлези – главният провинен?

Не е напълно правилно, че главната причина за акнето е несъразмерната интензивност на мастните жлези. Истината е, че без мастните жлези кожата ни ще старее с тревожна скорост. Именно мастните жлези са виновни за поддържането на вярното равнище на разтегливост и хидратация на кожата, защото и двата фактора зависят от нейното омазняване.

Когато жлезите демонстрират несъразмерна интензивност – тогава приказваме единствено за себорейна кожа, която не е наложително да стане акнеична.

Въпреки че, несъмнено, има по-голяма предразположеност към него, заради по-голямата сензитивност към гнойни инфекции и появяването на лезии от акне.

Себореята е нарасналото обособяване на себум, изключително при така наречен себорейни зони. В рамките на лицето това са челото, носът и брадичката (т.нар. Т-зона). Кожата, наранена от този проблем е лъскава, мазна, има разширени мастни жлези, които са изпълнени с мастни и рогови маси.

Сред всички дерматози акнето е едно от най-честите. Засяга към 80% от хората на възраст сред 11 и 30 години.

В множеството случаи признаците изчезват до 30-годишна възраст, само че е известно и акнето при възрастни, което в някои случаи продължава даже на 40- и 50-годишна възраст. Юношеското акне не съставлява сериозна опасност за здравето, само че можете ли да си визиите по-лош интервал за появяването на обезобразяващи промени по лицето от пубертета? През този интервал от живота всичко се претърпява с удвоена мощ, а акнето постоянно отеква в душeвността и самочувствието даже след доста години.

Правилна грижа за кожа с акне

Не може да има сполучливо лекуване на засегнатата от акне кожа без поддържаща грижа. Често самата грижа, когато е вярно подбрана и извършена, е задоволителна, с цел да спре развиването на акне в началния му етап.

Идеалната дермокозметика за предразположена към акне кожа би трябвало:

  • да почиства доста добре;
  • нежно да ексфолира;
  • да не изсушава;
  • да овлажнява;
  • да има антибактериален ефект;
  • да матира кожата.

Грижата за кожата с акне би трябвало да включва:

1. Поддържане на кожата с акне чиста

Много е значимо всеки ден да измивате непотребния себум, ексфолирания епидермис, потта и ежедневния грим от кожата, като употребявате специфични медицински сапуни (напр. с бензоил пероксид или сяра). В момента се изоставят алкалните сапуни и спиртосъдържащите тоници, които са изключително дразнещи за кожата.

Предразположената към акне кожа е много елементарно раздразнима и прекомерно енергичното изсушаване може да провокира усилване на възпалението, както и да усили производството на себум и да способства за кератинизацията на епидермиса – т.е. да работи тъкмо все пак.

2. Овлажняване на кожата

Все още битува митът, че мазната и склонна към акне кожа не се нуждае от хидратация, тъй като се „ овлажнява “ от остатъка от себум. Мазната и склонна към акне кожа има потребност от хидратация! Без нея ние бързо се впускаме в непрекъснатото унищожаване на непотребния себум, който кожата създава в още по-големи количества, без да желае да изсушава по-дълбоките пластове. Има доста хидратиращи препарати за кожа, склонна към акне, която постоянно е склонна към раздразнения. Структурата на тези препарати би трябвало да бъде сходна на състава на естествената липидна защитна тога на кожата.

3. Тонизиране на кожата

Тонизирането на кожата с лосиони, съдържащи растителни екстракти, богати на плодови киселини (млечна, лимонена и др.), както и несравними тоници с PHA киселини, които са съдружници в битката с акнето. Те имат основно кератолитично (ексфолиращо) деяние и в по-малка степен потискат секрецията на себум.

Наличните артикули за грижа съдържат ниски концентрации на гликолова, салицилова, млечна, азелаинова, глюконолактон киселини, както и съставки със синергичен антибактериален и антисебореен резултат.

Струва си да разчитате на доверени марки, добре е също да попитате вашия кожен лекар за продуктите, които предлага.

4. Пилинг

Много добър антисебореен резултат, изглаждане и в същото време изсветляване и придаване на постоянен цвят на кожата може да се получи посредством потребление на ензимни пилинги, да вземем за пример с бромелаин или папаин. При акне се предлагат и химически пилинги със салицилова киселина, пирогроздена киселина, гликолова киселина и други

5. Поддържане на кожата матирана

Следващата стъпка е да поддържате кожата матирана. Добрият остарял каолин и цинков оксид ще ни оказват помощ тук – коства си да се огледаме измежду положителните марки, произвеждащи минерални декор дьо тени – множеството от тези артикули са предопределени за кожа с акне. Тези артикули сами по себе си нямат мощен лековит резултат – само че вършат едно значимо нещо: маскират лезиите от акне, с помощта на което се усъвършенства самочувствието.

Ако достъпът до минерална козметика е стеснен, би трябвало да се обърне особено внимание на избора на козметика. Изберете артикули които не демонстрират комедогенни резултати, защото потреблението им може да унищожи всички старания, вложени в грижата и лекуването на акнеичната кожа.

Естествени съдружници в битката с акнето

В грижата за акнеичната кожа природата също идва на помощ. Сред билковите препарати си коства да потърсите тези, които съдържат:

  • Коприва, която има фантастично почистващо и детоксикиращо деяние. В този случай несъмнено е по-добре да го пиете, в сравнение с да търсите крем с дестилат от него, цялото тяло ще бъде от полза;
  • Трицветната теменуга работи сходно на копривата. Освен това можете да миете лицето си със отвара от това очарователно цвете, настоящо противовъзпалително и заздравяващо дейни промени;
  • Масло от чаено дърво;
  • Мащерка;
  • Розмарин;
  • Градински чай;
  • Алое;
  • Планинска арника;
  • Хамамелис;

Грешки в грижата за кожата с акне

Грижата за кожата с акне не е най-лесното нещо. Ефектите му нормално се виждат с просто око. Съзнателната грижа ви разрешава да минимизирате несъвършенствата и да се насладите на сияйна, здрава кожа. Въпреки това, от време на време би трябвало да платим скъпо за неточности в грижата под формата на утежняване на положението на кожата, обрив на лезии от акне и разпространяване на инфектиране. След това си коства да се дефинира и отстрани повода за неподходящите промени.

Най-честите неточности при грижата за кожата с акне

  • Използване на мощна и надълбоко почистваща козметика. Това води до мощно изсушаване и раздразнение на кожата, което от своя страна усилва производството на себум. Така че резултатът е изцяло контрапродуктивен;
  • Използване на козметика, която съдържа комедогенни съставки на първите места в състава. Съставки като ланолин, парафин, масло от авокадо, зехтин или глицерин могат да запушат порите на кожата и да усилят образуването на черни точки. Струва си да заложите на артикули, които съдържат малко  съставки с евентуален комедогенен резултат. Въпреки това, в случай че дадена козметика е потребна за кожата ни, не е нужно да се отхвърляме от нея;
  • Да очаквате неотложен резултат от грижите. За да преценим дали дадена козметика ни работи, би трябвало да й дадем към 30 дни (времето, належащо за възобновяване на целия епидермис);
  • Тестване на доста нови козметични артикули за малко време. Това унищожава деликатната защитна преграда на кожата и може да докара до сенсибилизация;
  • Изстискване на пъпки. Това води до разпространяване на бактерии и развиване на нови кожни лезии. Възпалението също се обостря;
  • Докосване на разположение. Струва си да се заобикаля това, тъй като предизвиква разпространяването на измененията в нови елементи на кожата. Освен това разчесването на измененията може да способства за образуването на трайни белези;
  • Не използвайте мръсна забрадка. Използвайте обособена забрадка, с цел да подсушите склонната към акне кожа и я сменяйте постоянно. Също по този начин не забравяйте да сменяте спалното долни дрехи постоянно.

Причини за белези от акне

Пряката причина за лезиите от акне е комбинацията от няколко фактора. Първо – несъразмерна интензивност на мастните жлези, второ – задръстване на мастните жлези от пласт мъртъв епидермис, който е мощно прилепващ към кожата. Такива условия благоприятстват колонизацията на мастните жлези от анаеробни бактерии (главно Propionibacterium acnes ). Освен това необикновената кератоза на мастните жлези затруднява приключването на себума към повърхността на кожата. След това се образува запушалка, която се цялостни с гной. Развива се и инфектиране.

В допълнение към главните виновници, т.е. хормонални промени и генетично влечение (това е полигенно заболяване, при 45% от пациентите единият от родителите също се е борил с акне!), има редица други фактори, които ускоряват признаците на утежняване на кожата.

Акнето може да бъде породено и изострено от:

  • някои лекарства;
  • стрес;
  • погрешно хранене;
  • комедогенни съставки на козметиката;
  • както и нечист въздух;
  • висока мокрота и неприятна хигиена.

Това значи добра вест за страдащите от акне – като елиминирате нездравословните фактори и се грижите за подобаваща грижа, с малко самообладание и шанс (стискайте палци да намерите добър дерматолог), можете да се отървете от акнето и да живеете с гладка, здрава кожа.

Методи за лекуване на акне

Съвременните способи за лекуване на акне са в положение да излекуват съвсем всеки тип акне, като се вземе поради и самостоятелното влечение на пациента. Разбира се, типът на козметичните процедури или прилаганите медикаменти зависи от тежестта на акнето. В по-леките случаи се употребяват най-вече общодостъпни медикаменти, само че в по-тежките случаи може да се наложи посещаване на кожен лекар и приложимост на медикаменти с рецепта.

За да избегнете образуването на белези от акне и разпространяването на заболяването, би трябвало да реагирате бързо и не се колебайте да се свържете с вашия доктор за казуса си. Освен това ще избегне скъпоструващо лекуване и намаление на самочувствието, когато акнето се утежни.

Правилна грижа за кожа с акне – обобщение

Лечението на акне постоянно е сложен и нескончаем развой, който може да бъде подкрепят с подобаваща грижа. Козметиката, към която посягаме, не би трябвало да провокира в допълнение неспокойствие, да запушва порите и да подкрепя свръхпроизводството на себум.

Вместо това те би трябвало нежно и дейно да почистват, да предотвратяват възпаления и да поддържат кожата в положително положение през целия ден. Също по този начин си коства да отидете на кожен лекар за консултация и дружно да разработите проект за лекуване и грижа за кожа с акне. Благодарение на това имате късмет да се отървете от акнето бързо и  да обезобразявате лицето си белези от акне.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР