Прането може и да е едно от най-досадните къщни задължения

...
Прането може и да е едно от най-досадните къщни задължения
Коментари Харесай

Грешките, които правим при пране

Прането може и да е едно от най-досадните къщни отговорности за всеки човек, само че за планетата то е безусловно пагубно. Освен огромното количество вода и сила, които са нужни, потреблението на пералня и сушилня води до замърсяването на водите и въздуха с дребни пластмасови частици. Наред с това, то редуцира и живота на облеклата ни.
 Как дейно да премахнем упоритата миризмата от спортните си облекла
Как дейно да премахнем упоритата миризмата от спортните си облекла

Чест проблем за интензивно спортуващите

Според специалистите обаче, с някои промени, които можем да създадем без старания, можем хем да запазим облеклата си, хем да помогнем за намаляването на отрицателното влияние от прането върху околната среда и климата. Ето кои са грешките, които евентуално не се и замисляме, че позволяваме, и методите да ги избегнем.

Честотата на пране

Когато облеклата ни се перат, а по-късно и сушат в сушилнята, се отделят нишки, измежду които са и доста дребни късчета пластмаса. Така облеклата ни неизбежно се захабяват. Колкото по-често ги перем, толкоз по-бързо ще ни се наложи да ги изхвърлим.
 Снимка 649913

Ако желаеме да запазим облеклата си в положително положение за по-дълго, е добре да разредим пранетата. Трябва да се съобразим обаче с това от каква материя са направени и какъв брой постоянно ги носим.

Градусите на пране

За загряването на водата са нужни към 90 % от силата за едно пране. Като понижим градусите за пране, освен понижаваме потреблението на сила, само че и щадим облеклата.
 Снимка 649914

По този метод оказваме помощ за опазването на планетата и ще можем да носим обичаните си тоалети по-дълго.

Препаратът за пране

Капсулите за пране са все по-често желани спрямо течния или прахообразен препарат. Не е доста несъмнено обаче, че въобще са по-екологичната опция. Това е по този начин, тъй като за изработката им се употребява тип пластмаса, известна още като PVA или PVOH, която се разтваря във вода.
 Снимка 649915

Въпреки че се смята за безвредна химическа съставна част, някои учени настояват, че са я разкрили в околната среда и питейната вода. Съответно този тип пластмаса може и да способства за замърсяването на планетата.
 Колко постоянно е целесъобразно да перем кърпите си
Колко постоянно да перем кърпите си

И какъв брой постоянно е добре да го вършим

Начинът на сушене

Използването на сушилня изразходва доста електрическа енергия. Можем да я спестим, като оставим прането ни да изсъхне на въздух, в случай че имаме опция.
 Снимка 649916

Това е и по-щадящият метод за облеклата, защото в сушилнята тъканите се трият и това в композиция с топлината, води до износването им, написа The Washington Post.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР