Обявен съдебен процес по делото в Мисисипи срещу бели мъже, обвинени в опит за стрелба по черен шофьор на FedEx

...
Позовавайки се на грешки на полицията, съдия от Мисисипи обяви
Коментари Харесай

Позовавайки се на грешки на полицията, съдия от Мисисипи обяви в четвъртък съдебен процес по делото на двама бели мъже, обвинени в преследване и стрелба по черен шофьор на FedEx шофьор, който извършваше доставка.

Брандън Кейс и баща му, Грегъри Кейс, са обвинени в опит за убийство първа степен, заговор и стрелба в превозното средство, управлявано от Д'Монтерио Гибсън през януари 2022 г. Гибсън, сега на 25 години, не е пострадал. Но преследването и стрелбата доведоха до оплаквания в социалните медии за расизъм в Брукхейвън, на около час път с кола южно от столицата на щата Джаксън.

Съдия Дейвид Стронг каза, че е взел неправилното решение поради грешки на Брукхейвън Детектив от полицейското управление. В сряда съдията приключи заседанието рано, след като дет. Винсент Фернандо призна под клетва, докато съдебните заседатели бяха извън съдебната зала, че не е давал преди това на прокурорите или адвокатите на защитата видеозапис, който полицията е взела от Гибсън. в дома на единия от подсъдимите и гилзи, намерени извън дома. Адвокатите на защитата поискаха отмяна на процеса и Стронг каза, че няма друг избор, освен да го удовлетвори.

„От 17 години не мисля, че съм го виждал“, каза съдията за грешките.< /p>

Шарън Макклендън, майката на Гибсън, избухна със силна ругатня в съдебната зала след съобщението на съдията и тя и синът й отказаха да говорят с репортери, когато напуснаха съда. Полицаи от магистралния патрул вървяха с тях до частна кола и някои поддръжници прегърнаха Гибсън.

Рейшун Бриджис от Брукхейвън стоеше пред сградата на съда с плакат, написан на ръка: „Искаме справедливост за Д'Монтерио“. Той каза, че не познава Гибсън, но следи новините за случая.

„Този ​​млад човек беше на работа, опитвайки се да си свърши работата“, каза Бриджис.

Случаите, които остават под гаранция, седяха стоически, докато съдията обявяваше решението си. Терел Стъбс, адвокатът на защитата на Грегъри Кейс, отказа коментар.

След отлагането на съда, окръжният прокурор Дий Бейтс, който напуска поста си в края на годината, каза пред репортери, че не е съгласен с решението на съдията. Новият процес не се очаква преди края на годината, тъй като делото на съдията е пълно до декември, каза служител на съда.

Карлос Мур, адвокат на Гибсън в гражданско дело, каза, че неправилният процес „представлява не просто административно препятствие, но и забавяне на правосъдието за г-н Гибсън и семейството му."

Мур каза, че е поискал от отдела за граждански права на Министерството на правосъдието на САЩ да разследва полицейското управление на Брукхейвън за неправомерно поведение.

„Притеснително е, че BPD скри потенциално решаващо доказателство“, каза Мур за записаното на видео изявление. „Вярваме, че това не е изолиран инцидент, а част от по-голям модел на възпрепятстване от страна на BPD.“

Мур също призова Министерството на правосъдието да повдигне федерални обвинения в престъпления от омраза срещу Случаите, които защитават адвокати казаха, че са се опитали да спрат Гибсън, защото той е карал микробус под наем с регистрационен номер от Флорида и са искали да знаят кой е бил близо до семейна къща след свечеряване.

Сблъсъкът между Гибсън и Кейсовете се случи, когато Гибсън направи Доставки от FedEx вечерта на 24 януари 2022 г., докато карам микробус с логото на Hertz от трите страни. След като остави пакет в дом на задънен обществен път, Грегъри Кейс използва пикап, за да се опита да блокира микробуса да не тръгне, а Брандън Кейс излезе отвън с пистолет, каза Бейтс пред съдебните заседатели, съставени от мнозинството от белите.< /p>

Докато Гибсън караше микробуса около пикапа, бяха произведени изстрели, като три куршума уцелиха микробуса за доставка и някои от пакетите вътре, каза Бейтс.

Стъбс каза на съдебните заседатели, че неговият клиент видял микробус пред необитаемия дом на тъща си и отишъл да провери какво се случва. По-възрастният Кейс тъкмо щеше да попита шофьора на микробуса какво става, но шофьорът не спря, каза Стъбс.

Фернандо свидетелства, че видеото от охранителната камера на спирка на камион е записало бял микробус, следван от пикап в 19:31 ч., 14 минути преди Грегъри Кейс да се обади в полицията.

Полицейски диспечер свидетелства, че по-възрастният Кейс се е обадил пръв, като е съобщил, че е видял подозрително превозно средство близо до дома си и микробусът почти е прегазил него. Аудиото на разговора беше пуснато в съда, като Кейс каза, че смята, че шофьорът е намислил „нещо, което не е добро“.

Гибсън се обади малко по-късно, като съобщи, че някой е стрелял по микробуса, докато той е бил доставяйки пакет, каза диспечерът.

Фернандо също каза, че записите на мобилни телефони показват разговори между телефоните на бащата и сина онази вечер, преди Грегъри Кейс да се обади в полицията.

Гибсън все още е нает от FedEx, но е в компенсационен отпуск, каза Мур. Миналата седмица съдия отхвърли федералния иск на Гибсън, който иска 5 милиона долара от FedEx, като написа, че делото не успя да докаже, че компанията го е дискриминирала поради расата му. Този съдебен спор също посочи град Брукхейвън, шефа на полицията и делата, а Мур каза, че планира да заведе нов граждански иск в щатския съд.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР