Познавате ли човек, при когото всичко е на светло, човек,

...
Познавате ли човек, при когото всичко е на светло, човек,
Коментари Харесай

Що е то почтен политик: да поговорим за проекта на Кирил Петков и Асен Василев


Познавате ли човек, при който всичко е " на ярко ", човек, който в никакъв случай не мами, в никакъв случай не лъже, в никакъв случай не забива нож в нечий тил? Сега си представете 121 такива персони в идващия български парламент. Възможно ли е?

Кирил Петков и Асен Василев

Коментар от Емилия Милчева:

Познавате ли човек, който не мами с налози, може да потвърди произхода на парите си, не лъже, с цел да завоюва избрани привилегии, не забива нож в гърба на сътрудници и съперници? Изобщо - живее съгласно набор от морални стандарти. Сега си представете 121 такива персони в идващия парламент - толкоз, на колкото се надяват. “Коалиция на почтените ”, както я нарекоха двамата някогашни служебни министри, а публицисти разпознаха в нея репликата “Почтеност във всичко ”, изречена от Царя преди 20 години.

Почтеността в политиката е по-широко разбиране и включва безучастие в изборни нарушавания, отвод от партийно кадруване, избирайки лоялни пред способени, отвод от разпределяне на обществени пари на “свои хора ” и от приемане на скрити от обществото дарения от бизнеси, които лобират за избрани планове и закони в своя полза. В така наречен контракт за честност, който ще подписват бъдещите членове на “Продължаваме смяната ”, всичко това отсъства.
Редакцията предлага
Прозрачност при поискване

елементи по контракта изясни Даниел Лорер - IT-предприемач, работил в Министерството на стопанската система като консултант на. (Съпругата му Виолета Лорер беше заместител на Асен Василев в Министерството на финансите.) “Основното в Договора за честност, който ще подпишат всички, влизащи в екипа на групировката, е бистрота на приходи и банкови сметки ”. Ден по-късно, по време на посещение в предаването на bTV “Лице в лице ”, прозрачността се оказа под изискване: “Ако се появят институции, които желаят да ги прегледат, ние ще предоставим сметките си, макар банковите секрети ”.

Тоест, в новия план ще се доверяват на 100 % на декларираното в декларациите, в случай че “институция ” не разкрие нещо друго. Почти като в имуществената декларация на, “забравил ” да заявява тераса от 186 кв.м. През 2019 година, по време на третия кабинет " Борисов ", Национална агенция за приходите “изчисти ” името на Георгиев, обявявайки, че с приходите му всичко е наред. А през днешния ден Национална агенция за приходите се оглавява от Румен Спецов, назначен за шеф от Асен Василев - макар абсурда с компанията му, трансферирана през 2016 на обществено слаб, на чието име се водят и други задлъжнели компании.

Коалициите в " обединението на почтените "

В имиджов проект договорите за честност звучат отлично. В реалност обаче нямат стойност - тъй като няма по какъв начин да удостоверяват честността на бъдещите членове на “Продължаваме смяната ”. Това е работа на КПКОНПИ, която по закон е длъжна да ревизира имуществените заявления на народните представители, министрите и други високопоставени служители.

Да приемем хипотетично, че всички в бъдещата партия са честни. Но по какъв начин ще работят по отношение на честността на своите сътрудници, с които ще се явят в коалиция на изборите през ноември и чиито регистрации ще употребяват - партиите ВОЛТ и Средна европейска класа (СЕК) и техните водачи Настимир Ананиев и Константин Бачийски, общински консултант от Бургас. Вероятно съдружниците на почтените също са честни по дифолт. Ананиев е някогашен народен представител от Реформаторския блок, а Бачийски нашумя с дейностите си против резиденцията, населявана от почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган в Росенец. За СЕК се знае, че е била в коалиция с патриотични и консервативни обединения като “Обединени патриоти ” и с обединяването към Петър Москов. Кирил Петков и Асен Василев ще съставляват обединението, която ще се назовава “Продължаваме смяната ”, а с оповестяването ѝ де факто бе отговорено на поканата на “Демократична България ” (ДБ) за взаимно явяване. По всичко проличава, че такова няма да има.

Любопитно е по какъв начин ще бъде съединена следизборно “коалицията на почтените ” в идващия парламент. Коалират се политически сили, не хора. Независимо от броя на базово почтените депутати в бъдещото Народно заседание, обединението е плод на политически сделки, не на морални конструкти. Вече има искащи да се причислят към неродената “коалиция на почтените ” - първата поръчка е на Мая Манолова от ИБГНИ. Тя първа приветства новия план и даже се асоциира с “мнозинство на почтените след изборите ”, за което предложи да се спогодят трите обединения - “Продължаваме смяната ”, Демократична България и ИБГНИ. По " Нова " Петков даде да се разбере, че ще водят такива диалози, с цел да изяснят “принципите на бъдещата коалиция за ръководство ”.

Рано е да се каже какъв ще е обсегът на следизборната коалиция, само че Петков и Василев бяха обществено насърчени да е “широка ”. “Защото честни хора има в целия политически набор ”, съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова, кадър на Българска социалистическа партия.

Тест за честност

Почтеността е качество, което се потвърждава непрекъснато. А не просто декларативно изказване в контракт без правна стойност. При това за политическия интегритет най-голямата роля се пада на личностите, които биват издигани - за депутати, министри, членове на регулатори. Така да вземем за пример абсурдът за плагиатство нанесе повече вреди на партията на Трифонов, в сравнение с арогантността на някои нейни депутати.

Емилия Милчева

Като изключим уверенията за честност, новият политически план към този момент е загадка по отношение на платформата си за модела на напредък, пътя към еврозоната, правосъдната промяна и мястото на прокуратурата, Зелената договорка. Те желаят доверието на гласоподавателите, твърдейки, че през миналите четири месеца са се борили против корупцията и наследените от ГЕРБ модели на разхищаване в държавни сдружения и предприятия. От позицията им в идващ парламент зависи дали фрагментите, които сложиха в Българската банка за развиване, Фонда на фондовете, Държавната консолидационна компания ще запазят постовете си. Предстои да забележим какъв брой са честни.

*****

Този коментар показва персоналното мнение на създателя. То може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР