Познатата от „Шоуто на Канала” и превъплъщението й като Мама

...
Познатата от „Шоуто на Канала” и превъплъщението й като Мама
Коментари Харесай

Мария Сапунджиева става вакханка

Познатата от „ Шоуто на Канала” и превъплъщението й като Мама Божка, актриса ще бъде водещ на обилната гала по избора на Царица на виното в Старосел. Красавицата, коронясана като вестителката на плодородието и положителния берекет ще даде начало на празниците с ритуално мачкане на грозде.

В деня на празника, които обичайно събира фенове и експерти в основаването на божествената напитка в първата неделя от месец септември, уредниците са планували провеждането на атрактивни съпътстващи събития. Био-базар, алея на занаятите, конкурс за най-хубава обредна питка и показване на обичайни национални носии от Добруджа, Родопите, Пирински, Тракийски и Шопски райони, са единствено част от честванията на античния фетиш към виното и господ Дионис.

Виното – плод на познание и опит, направено с обич и безстрашие, оставено в подарък от траките ще бъде на респект в този ден, в който от антични времена дедите ни честват плодовете на лозята. Именити посетители, публицисти, всемирски персони и представители на отрасловите министерства ще се потопят в хубостта на празника на 9-и септември, неделя от 11.00 в с. Старосел, община Хисар, област Пловдив.

Домакините са подготвили впечатляващи изненади, винени дегустации от едноименната винарна, на които посетителите ще се насладят в осъвременения Храм на виното, съживен от управата на комплекса и намиращ се в атрактивния комплекс. Идеята е въодушевена от най-големия Тракийски паметен храм, намиращ се наоколо до селището. В двора на комплекса се намира, достоверна каменна вана за вино.
В нея, новоизбраната Царица на виното ритуално ще даде старт на честванията на плодородието. Вакханките са митичните спътнички на господ Дионис. Култът е обвързван с екстатично провидение. Най-древните форми на култа към господ Дионис идват от Тракия., Именно в земята на античните траки с пресъздаване на достоверните национални празнувания ще стартира гроздобера в Старосел. Жени Калканджиева и Ива Екимова ще са част от журито, което ще избере Царица на виното.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР