Позната ли ви е следната ситуация – тъкмо решавате да

...
Позната ли ви е следната ситуация – тъкмо решавате да
Коментари Харесай

Нещата, с които никога не трябва да храните вашата котка - важни съвети за всички собственици

Позната ли ви е следната обстановка – таман решавате да хапнете нещо вкусно и котката ви незабавно се присламчва, мяукайки жално и молейки с взор да споделите вкусотията с нея. Но даже и да ви е жалост да й откажете, помнете, че не всички храни, които консумираме са подобаващи и за нашите домашни любимци.

Представяме ви лист със храни, които бих навредили съществено на здравето на вашата котка.

Шоколад

Шоколадът съдържа два токсина -  Кофеин и теобромин, които подтикват сърдечно-съдовата и нервната системи. Шоколадът е мощно отровен и може да провокира повръщане, диария и инфаркт.

Алкохол

Заради дребния си размер котките са доста чувствителни към алкохола, тъй че не оставяйте бутилки тук-там, където домашния любим може да го откри. Отравянето с алкохол провокира повръщане, загуба на съгласуваност, дезориентация и гибел. От една супена лъжица алкохол котката може да изпадне в кома.

Кафе

Кафето съдържа кофеин, който може да провокира хиперактивност, учестено дишане, сърцетуптене и тремор на мускулите. Същото важи и за чая и енергийните питиета.

Някои зеленчуци

Някои плодове и зеленчуци също са нездравословни за котките: авокадо, кайсии, череши, чесън, лук, гъби, грозде и стафиди, тъй като съдържат токсични субстанции. Лукът, да вземем за пример, съдържа вещество, наречено тиосулфат, което може да аргументи храносмилателни проблеми и анемия. Все отново има плодове и зеленчуци, които умерено може да включите в хранителното меню на вашата котка. Моркови, тиква, броколи, сладки картофи, зелен боб могат да бъдат употребявани в дребни количества. Но не забравяйте да ги сготвите преди този момент, с цел да бъдат по-лесно смилаеми.

Мляко

С годините котките могат да развият нетърпимост към лактоза. Особено сензитивните могат да получат диария и смутен корем.

Суши

Суровата риба, както и суровото месо и суровите яйца може да съдържа бактерии, които предизвикват хранителни отравяния. Освен това суровата риба съдържа тиаминаза която унищожава запасите от витамин B, който пък е от значително значение за котките. Липсата на тиамин може да провокира съществени неврологични проблеми.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР