Позицията, в която се намираме, е по-изгодна за нас. Предложението,

...
Позицията, в която се намираме, е по-изгодна за нас. Предложението,
Коментари Харесай

Правителството на Македония: Стратегията ни даде резултат, френското предложение не включва историческите въпроси свързани с България

Позицията, в която се намираме, е по-изгодна за нас. Предложението, което получихме, включва нашите забележки и ясно изразени позиции. Стратегията ни даде резултат. Това съобщи през днешния ден по време на конференция министър председателят на районен съд Македония Димитър Ковачевски след края на консултациите с съдружните сътрудници на държавното управление. Те бяха поканени за диалог, с цел да обсъдят новото предложение на Франция за събаряне на българското несъгласие против началото на договарянията на Скопие с Европейския съюз. По време на дебатите министърът на външните работи Буяр Османи и вицепремиерът Боян Маричич обясниха в детайли предлагането, като взеха поради стратегическите цели на страната.

" Полученото френско предложение за унищожаване на българското несъгласие за Европейски Съюз включва нашите забележки и съставлява солидна основа за създаване на сериозна и виновна държавническа позиция за опцията, която се отваря пред страната ", добави Ковачевски.

„ Защитихме националния интерес и македонската национална еднаквост. Защитихме и алените линии, за които говорихме в продължение на месеци. “

Ковачевски сподели, че това е първата от поредицата срещи, които ще се проведат по отношение на предлагането: с президента на страната, с опозицията, гражданското общество, медиите.

Историческите въпроси няма да бъдат част от преговорната рамка, удостовери и вицепремиерът по въпросите на европейската интеграция Боян Маричич.

В показания от френското председателство документ не попада и двустранният протокол, което значи, че е „ изпълнено нашето очакване историческите въпроси, които биха затруднили този развой, да бъдат отстранени “, сподели вицепремиерът.

„ Имаме гаранция, че ще осъществим това, което сме приели и утвърдили в нашия парламент - нищо повече от това. Останалите въпроси ще решаваме в двустранен формат с България. Разбира се, всяка страна член на Европейски Съюз във всеки миг от процеса, в случай че реши, може да блокира. Многократно е показвано с други страни, само че ние имаме гаранция, че сме записали на хартия всички последващи стъпки и всички формати и механизми за превъзмогване на разликите. Това е нашата гаранция, че никоя страна, в тази ситуация и България, няма да може случайно да употребява ветото, в случай че осъществим отговорностите си и преговаряме, както е посочено в преговорната рамка “, изясни вицепремиерът Боян Маричич.

„ Ако държавното управление вземе решение след процеса на съвещания, че утвърждава пакета, тогава мога незабавно да провеждам среща на междуправителствената комисия с Република България и да пристъпя към сключване на протокола. Мисля, че това ще съвпадне във времето с деня, когато Съветът на Европейски Съюз ще одобри преговорната рамка и целия този развой. “

Това съобщи на собствен ред министърът на външните работи Буяр Османи, който също взе участие в конференцията.

Той акцентира, че протоколът е координиран в Министерството на външните работи, само че би трябвало да бъде утвърден от държавното управление, а държавното управление ще го прегледа в границите на целия пакет.

„ Пакетът има европейски и двустранен съставен елемент. Двустранният съставен елемент е протоколът и той към този момент не е в европейския пакет, а е двустранен с Република България, само че е част от този развой “, сподели Османи.

Предстои партиите от македонското държавно управление да проучват предлагането на Франция, след което Скопие ще излезе с окончателното си мнение, оповестява БНР.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР