Позицията ни за Северна Македония не може да бъде променяна

...
Позицията ни за Северна Македония не може да бъде променяна
Коментари Харесай

Може ли международните отношения да са предмет на търговия и какво смятат депутатите по въпроса

Позицията ни за Северна Македония не може да бъде променяна с лекост или да се трансформира в разменна монета за реализиране на други цели. Това разясниха депутати от разнообразни парламентарни групи, а мотив стана обявата на водача на „ ИТН “ Слави Трифонов във Facebook отпреди дни. В нея той предложи България да вдигне блокадата върху договарянията за участие на Република Северна Македония в Европейския съюз при две условия - Съединените щати да анулират визите за българските жители, а страната ни бъде призната в Шенгенското пространство.

Владислав Панев от „ Демократична България “ съобщи:

„ Трудно ми е да отговоря – по-скоро подобен вид търговия е естествен в интернационалните връзки, само че за първи път виждам сякаш да се прави посредством пост във Facebook. Оттам съгласно мен идва по-скоро казусът “.

Станислав Балабанов от Има Такъв Народ отбрани позицията на водача на партията: „ Това е просто надграждане и една гражданска позиция, изразена от страна на нашия водач. В последна сметка ще забележим по какъв начин ще започват договарянията, само че те няма по какъв начин да започват преди Македония да извърши най-важните условия – да съблюдава контракта си, който е подписала през 2017 година, тъй като досега не виждаме да го вършат. А за визите ни за Съединени американски щати и за участието в Шенген е едно надграждане, зад което също стоим “.

От своя страна Александър Симов от „ Българска социалистическа партия за България “ прикани:

„ Имаме си национална позиция, дано не се опитваме да си играем с нея. Тя е ясно заявена, тъй че просто приканвам всички по тази тематика да спрем с импровизациите и закачките “.

Лидерът на „ Възраждане “ Костадин Костадинов беше безапелационен: „ Не може да се търгува участието на Македония за визи или каквито и да било други облекчения. Националният интерес не предстои на компромис, търговия и пазар “.

Очаквано най-критични бяха от ГЕРБ, напомняйки, че българският парламент към този момент се е произнесъл каква да е позицията на страната и се възмутиха, че научават за концепциите на новите ръководещи не по формален път, а от непознати медии.

„ Явно има освен безпорядък, само че и липса на хрумвания по какъв начин да се реши въпросът с договарянията на РСМ и България и това води до задънена улица българското държавно управление. Но би трябвало да бъдем безапелационни и ясни, че позицията ни постоянно е била, че българската история, просвета и народен интерес не са обект на търговия “. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР