Позицията ни ще се промени при категорични доказателства против или

...
Позицията ни ще се промени при категорични доказателства против или
Коментари Харесай

България ще продължи да гласува въздържал се за новите геномни техники

Позицията ни ще се промени при безапелационни доказателства срещу или в поддръжка на регламента. Дотогава нашата позиция ще продължи да е " въздържал се ", съобщи министърът на земеделието и храните.

Думите му са по отношение на бъдещите дейности на българското държавно управление по отношение на признатото на първо гласоподаване в Европейския парламент предложение за правилник за растенията, получени посредством някои нови геномни техники (НГТ), и храните и фуражите, създадени от тях.

Аграрният министър изрече мнение, че е прекомерно рано за социологическо изследване у нас, тъй като хората още не вършат разлика сред нови геномни техники и ГМО (генетичномодифицирани организми). " Нашето общество има потребност от достоверна и правилна информация, а не от манипулативна, с цел да може да се ориентира вярно ", означи Вътев, представен от Българска телеграфна агенция.

" През това време цяла Европа губи пазарни позиции поради прекомерно амбициозни зелени политики. Същевременно внася соев шрот и от Латинска Америка, и от Съединени американски щати, с цел да си изхрани животните ", посочи Вътев.

Аграрният министър добави, че огромният спор в Европейски Съюз е за патентите - да не би посредством новите геномни техники някой да монополизира дадени сортове. " Затова категорично загатваме, че държим и дребните селекционни компании да могат да работят ", изясни Вътев.

Той сподели още, че с писменото мнение страната ни твърдо е декларирала, че сме " за " отбелязването на етикета, че продуктът съдържа растения, създадени посредством НГТ.

По думите на министъра въпреки всичко нашето гласоподаване не е решаващо за вземането на решението на европейско равнище - тежестта на нашия глас е 1,53 %. " Вместо ние да сътворяваме сортове и да продаваме, нашето земеделие е напълно подвластно от импорт. Нашето лично семепроизводство клони към нула - от 1 до 3 % е ", разяснява министърът, наблягайки, че това е посоката, в която би трябвало да мислим. Защото тук борбата не е за друго, а за пазар на семена и посадъчен материал.

На 7 февруари Европейският парламент одобри позицията си за договаряния с страните членки по предлагането на Европейската комисия по отношение на НГТ, които трансформират генетичния материал на даден организъм, с 307 гласа " за ", 263 гласа " срещу " и 41 гласа " въздържал се ". Българските евродепутати гласоподаваха с 11 гласа " срещу ", 6 - " въздържали се ", а двама не са дали своят вот.

Понастоящем всички растения, получени посредством НГТ, се подчиняват на същите правила като генетично модифицираните организми (ГМО). Евродепутатите одобряват предлагането да има две разнообразни категории и два набора от правила за растенията, получени посредством НГТ. Растенията, получени посредством НГТ, които се смятат за еквивалентни на растенията, получени посредством стандартни техники - " растенията от категория 1, получени посредством НГТ, ще бъдат освободени от условията на законодателството за ГМО, а за останалите растения, получени посредством НГТ ( " растения от категория 2, получени посредством НГТ " ), ще не престават да се ползват по-строги условия. Членовете на Екологичен потенциал желаят да запазят наложителното етикетиране на продуктите от растения от категория 1 и 2, получени посредством НГТ.

Евродепутатите също по този начин считат, че всички получени посредством НГТ растения следва да останат неразрешени в биологичното произвеждане, защото тяхната съгласуемост изисква в допълнение разглеждане и желаят Комисията да рапортува по какъв начин потребителите и производителите възприемат новите техники, седем години след влизането на разпоредбите в действие.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР