Позицията на правителството за защита на българските превозвачи, не само

...
Позицията на правителството за защита на българските превозвачи, не само
Коментари Харесай

Московски: Позицията на правителството за превозвачите не е променяна, а е надграждана

Позицията на държавното управление за отбрана на българските превозвачи, освен че не е променяна, а е надграждана в редица срещи и конгреси, сподели пред публицисти в Министерски съвет министърът на превоза Ивайло Московски, съобщи Българска телеграфна агенция. Позицията е публична и обществена и е в полза на българските превозвачи, съобщи той.

Предлагам Георги Свиленски, народен представител от Българска социалистическа партия, да води договарянията в Европейски Съюз за отбрана на превозвачите - имам опцията да го упълномощя за това, щом счита, че ние не можем да се оправим, сподели Московски.

България е подготвена със свои оферти по плана европейска подвижност. Предлага се връщането на водачите за отмора у дома да не е обвързване, а да е негово право, сподели министърът.

Има недостиг в използването и в контрола на новите правила, тъй като те би трябвало да важат и за страни отвън Европейски Съюз. Ако приемем, че един камион бъде проверяван за работата си в предходния месец, от Европейска комисия оферират водачът да си носи фиша за работната заплата, сподели Московски. Само че този фиш е на български език и в този момент питаме би трябвало ли да го превеждаме на всички езици в Европейски Съюз, с цел да може да бъде следен. Освен това ние също ще реализираме този надзор и не е ясно на какъв език ще го вършим, сподели той. Този закон ще бъде прилаган и към трети страни, само че по какъв начин ще ревизираме да вземем за пример иранците, в случай че те си носят документи за заплатите, написани на фарси, попита Московски.

" Ако един надзорен орган в Европа желае да ревизира Едноличен търговец " Петко " от Исперих с два камиона, проблеми няма, само че по какъв начин този надзорен орган ще отиде в Табриз да ревизира компанията на Хасан ", попита още министър Московски.

Не е ясно дали ще се употребява часова ставка или минимална работна заплата като основа за заплащанията на водачите, тъй като има страни без минимална работна заплата. Ако един водач вози във Франция и Германия цялостен месец, то той би получавал 6300 - 6400 евро заплата, само че няма френски и немски водач който да получава такава заплата, сподели министърът.

Текстовете на законопроекта в този момент се разясняват на равнище работна група, която се назовава КОРЕПЕР 1. Точно в тази работна група поканвам да се включи господин Свиленски, уточни Московски.

В момента дебатът е дали по време на нашето председателство ще има текст, утвърден от всички и ще бъде признат така наречен общ метод или ще има просто един отчет за напредъка. Ако с нашите оферти се съгласят всички, аз ще рапортувам, че е реализиран общ метод и законопроектът ще продължи да се движи по постоянната процедура. Ако не го реализираме, ще дам отчет за напредъка, в който ще има така наречен " червени линии ", които не можем да преминем и на идващото председателство още веднъж ще се търси общ метод, сподели Московски.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР