Позицията на българското правителство за ударите в Сирия е разумна

...
Позицията на българското правителство за ударите в Сирия е разумна
Коментари Харесай

​Георги Първанов: Между държавния глава и другите институции има напрежение

Позицията на българското държавно управление за ударите в Сирия е рационална и пази българския интерес. Това сподели в студиото на " Денят стартира " президентът Георги Първанов. Той разяснява, че не отркива основни разлики сред позициите на държавното управление и президента Румен Радев. Според Първанов, сред президента и другите институции има напрежение.

 Георги Първанов, президент на България (2002 - 2012 г.): Относно КСНС, не би трябвало да не помнят от двете страни на " Дондуков ", че това е единственото място, където може да се съберат и да се схванат вероятно или най-малко да покажат, че работят еднопосочно. Документът, който излъчиха на изхода приказва за това, че може да има съгласие. И аз не разбирам за какво се извади черновата, и то едно тълкувание, което няма нищо общо с текста, който всички ние видяхме вътре. За никакво бягство от Европейски Съюз не може да става дума. Това, че има една сдържано-критична или по-скоро тревожна позиция, изразена в документа, не е съображение да подозираме президента, че желае да извади България от Европейски Съюз или от НАТО. Добрата, мощната позиция би трябвало да се цени. Без подозрение има някакво напрежение, само че не мога да приказвам за " война " като някогашен висш главнокомандващ. Очевидно е, че някой се пробва да предизвика това напрежение. Няма нищо неприятно, че авансово се съгласува и се приема една позиция по време на КСНС. В един миг обаче, би трябвало да се одобри смяна в Закона за КСНС и направената с консенсус позиция в този съвет при президента с присъединяване на изпълнителната власт, на парламентаристите, да бъде наложителна за осъществяване.
Ударите против Сирия припомнят ударите против Ирак от 2003 година и сравнението не е в интерес на сегашните удари, които са си война, сподели Георги Първанов. Той разясни, че през 2003 година Съединени американски щати и водачите на тяхната коалиция пробваха да решат въпроса през Съвета за сигурност, да ангажират Организация на обединените нации най-малко в даването на зелена улица за военните удари. Сега такова нещо няма, в този момент дори Секретен сътрудник на Организация на обединените нации не е осведомен, отива се в дискредитирането на Организация на обединените нации - най-високото място, където би трябвало да се решат тези проблеми, означи Първанов.

Военният спор в Сирия обслужва геостратегически и вътрешни ползи - всеки един от водачите има своите вътрешни проблеми. Според Георги Първанов през днешния ден няма водачи, каквито имаше през 2003 година - и Тони Блеър, и Буш, и Ширак, който беше на друга позиция. " Сегашните водачи даже не смеят да кажат, че става дума за война ", акцентира той.

Според него, казусът в Секретен сътрудник на Организация на обединените нации е, че тези, които би трябвало да са стълбовете на Организация на обединените нации, те главно дискредитират този съвет и Организация на обединените нации като организация с най-благородна миротворческа задача.

" Не позволявам така наречен великите сили да трансформират тази своя водеща позиция - те си постановат, каквото пожелаят ", съобщи Георги Първанов. Той разяснява, че не чака обстановката в Сирия да докара до световен спор, по-скоро това е дрънчене на оръжията в най-грубия му вид, само че идва да покаже, че нещата са отишли прекомерно надалеч.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР