Позиция на ПП „Републиканци за България“ по повод избирането на

...
Позиция на ПП „Републиканци за България“ по повод избирането на
Коментари Харесай

Партията на Цветанов приветства победата на Байдън, надява се да вървят заедно

Позиция на Политическа партия „ Републиканци за България “ във връзка избирането на Джоузеф Р. Байдън за 46-ти президент на Съединените американски щати

От установяването на дипломатическите връзки сред България и Съединените щати през 1903 година са минали 117 години. Но контактите сред двата народа имат по-дълга традиция – още от началото на XIX в., когато по българските земи идват първите американски мисионери. През годините на комунистическия режим в България със Съединени американски щати сме имали своите сложни и нееднозначни връзки, само че през днешния ден двете страни и двата народа са неизменими съдружници в Организацията на северноатлантическия контракт (НАТО) и имат мощни стопански и културни връзки между тях.

Десетките хиляди наши сънародници с двойно поданство са гръбнакът на двустранните ни връзки. Имаме изявени българи във всяка сфера на живот на американското общество. Безброй са образците за професионално съумели наши сънародници в Съединени американски щати. Посредством програмата за научен продан „ Фулбрайт “ стотици млади българи и американци годишно прекосяват Атлантическия океан, с цел да черпят познания и опит, които да осъществят пълноценно. Сътрудничеството в правоохранителната и политико-военната сфера също е на чудесно равнище.

Ние от Политическа партия „ Републиканци за България “, твърдо имаме вяра в положителното бъдеще и необятния небосвод пред българо-американските двустранни връзки. Приветстваме избирането на Джоузеф Байдън за президент и на Камала Харис за вицепрезидент на Съединените щати. Уверени сме, че дружно с администрацията на президента Байдън ще работим за още по-силни трансатлантически връзки, за повече сигурност в района и за възвръщане на лидерската роля на Съединените щати в тази част на света. Това е допустимо посредством дейната роля на двете ни страни в Инициативата „ Три морета “, на чиято геополитическа значимост първи ние в България поставихме акцент. Чрез „ Три морета “ може да бъде реализирана действителна съгласуваност и интеграция на основни геополитически сътрудници, подложени другояче на напън от властнически и недемократични режими.

Не по-малко значими за сигурността на района са страните от Западните Балкани. Разчитаме да се възвърне водещата роля на България, която елементарно беше пропиляна след 2018 година Вярваме, че Съединени американски щати могат да дадат сполучлива политико-военна и икономическа трансатлантическа вероятност пред страните от Западните Балкани освен това в явен времеви небосвод.

Рамката за стратегическо партньорство сред България и Съединени американски щати /2019 – 2029 г./ ясно дефинира посоките на развиване на българо-американските връзки в региона на сигурността и защитата, на стопанската система, на търговията и на енергетиката, както и във връзка с подсилване на демокрацията и върховенството на закона през идващите 10 години.

Именно що се касае до енергетиката, върховенството на закона и битката с корупцията, чакаме да забележим най-ясните знаци за смяна в американската политика по отношение на България. Ние от Политическа партия „ Републиканци за България “ продължаваме да считаме, че „ Турски поток “ през България е антинационален енергиен план, източник на корупционни практики, директно обслужващ трета страна, която води целенасочена дестабилизираща политика по отношение на България. В същото време считаме, че би трябвало да бъде приключен оптимално бързо интерконекторът България – Гърция, който ще даде опция за действителна диверсификация на енергийните доставки за България.

Искрено се надяваме, че администрацията на президента Байдън ще даде явен знак за значимостта на прецизното съблюдаване на правилата на разделянето на управляващите и за значимостта на върховенството на закона. Американските администрации са показвали неведнъж, че пред закона всички са равни – и локални и задгранични политици.

Политическа партия „ Републиканци за България “ наблюдава с огромен интерес президентските избори в Съединените щати. Победата на президента Байдън пристигна след тежка и оспорвана, само че почтена конкуренция. Това прави успеха още по-значима. Въпреки огромното разделяне и поляризацията в американското общество, демократичният развой бе предпазен и остана на висота.

Обществените процеси и отминалите избори в Съединени американски щати ни дават убеденост, че разделянето на българското общество също може да бъде преодоляно, чрез инструментите на демокрацията. Вярваме, че използването на тези принадлежности допустимо най-скоро и у нас е в полза на страната ни, както във вътрешнополитически, по този начин и в интернационален проект. Това е единственият метод да възвърнем вярата в държавността и да укрепим българските институции. Да извървим пътя към възобновяване на интернационалния престиж на България и още по-пълноценно партниране в структурите на НАТО.

Пожелаваме сполучлив мандат на президента Байдън и на вицепрезидента Харис! Нека дружно извървим пътя към осъществяване на геополитическите начинания от съвместен интерес! Защото дружно сме по-силни!
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР