„Поздравявам Ви с 200-годишнината на Болград. Днес в Болград и

...
„Поздравявам Ви с 200-годишнината на Болград. Днес в Болград и
Коментари Харесай

Светлан Стоев: Българите в Украйна сближават страните ни и обогатяват връзките ни

„ Поздравявам Ви с 200-годишнината на Болград. Днес в Болград и Болградския регион, в Одеса и Одеска област и в други краища на Украйна живеят доста украински жители с български корени. Те са лоялни жители на Украйна, натурален мост, който сближава българския и украинския народ, и обогатява нашето двустранно съдействие в области като обучение, просвета и просвета “. С тези думи министърът на външните работи Светлан Стоев приветства жителите на града във връзка двувековния му празник, оповестяват от външното ни министерство. Той, дружно с губернатора на Одеска област Сергей Гриневецкий и кмета на града Сергей Димитриев, откри юбилейните тържества в града.

В приветствието си външният ни министър открои специфичната връзка и място на Болград в българската история и даде висока оценка на мощния дух на етническите българи, научили се да ценят единството и дружбата, живеещи в естетика с останалите етноси в Украйна.

В този подтекст външният ни министър препотвърди поредната поддръжка на Република България за суверенитета и териториалната целокупност на Украйна, за европейската й и евроатлантическа ориентировка. Присъстващите представители на украинската страна благодариха за присъединяване на страната ни във значимата за Украйна учредителна Среща на върха на Международната Кримска платформа и тържествата в Киев във връзка 30 година от независимостта на страната.

„ Приветстваме трендовете, протичащи в украинското общество в законодателен и на практика проект, ориентирани към отбраната на етническите малцинства, позволяващи им да съхраняват и развиват своята езикова и културна еднаквост, в сходство с европейските стандарти “, сподели Светлан Стоев.

Преди това външният ни министър бе посрещнат по остаряла българска традиция с самун и сол в историческата болградска гимназия „ Г.С. Раковски “, където организира среща с кмета Сергей Димитриев и поканени от него представители на български сдружения и организации в Украйна. На срещата участва и губернаторът на Одеска област Сергей Гриневецкий.

„ Възхитен съм от това, което виждат очите ми тук. От сърце Ви благодаря за напъните да съхранявате българския дух и по тази причина, че носите България в сърцата си “, сподели министър Стоев. В хода на срещата той анонсира изпратените във връзка 200-та годишнина на Болград публични приветствени адреси от вицепрезидента Илияна Йотова и ръководителя на Народното събрание Ива Митева и подари на библиотеката на гимназията български книги.

Отговаряйки на въпроси от българската общественост по време на срещата, българският първи посланик увери, че тематиката за българската диаспора в Украйна постоянно е високо в дневния ред в контактите сред българските и украинските управляващи. Той напомни срещата си от 23 август с външния министър Дмитро Кулеба, по време на която изрази и очакване да получим бърз отговор по българското предложение за откриване на консулска канцелария в Болград, която да улесни връзките на българската общественост с България. Министър Стоев означи и че особено е благодарил на украинските управляващи за съхраняването и окрупняването на Болградския регион през 2020 година

В рамките на полемиката българският външен министър напомни, че досега страната ни е финансирала в Украйна планове по линия на формалната ни помощ за развиване на стойност 850 000 евро, като огромна част от тях са свързани с благоденствието на 200-хилядната българска диаспора.

В Болград, дружно с формалните посетители на честванията, външният ни министър се поклони пред паметника на създателя на града военачалник Иван Инзов, посети и църквата „ Свето Преображение Господне “, осветена през 1838 година В рамките на визитата си в Болградския регион на Одеска област министър Стоев посети за малко и обитаемото с етнически българи село Заря, което 4 пъти за последните 20 година е печелило състезанието за най-благоустроено село в Одеска област. Селото има личен етнографски музей и монумент, отдаден на създателите му, пристигнали преди 200 години от българските земи. Министърът на външните работи на Република България получи почетен знак „ Болград-200 “ и грамота във връзка двувековния празник на града.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР