Появиха се причудливи неща - от робот като хамстерово колело

...
Появиха се причудливи неща - от робот като хамстерово колело
Коментари Харесай

Най-странните технологични иновации на 2023 г.

Появиха се причудливи неща - от робот като хамстерово колело до чифт надуваеми дънки

Летящи, плаващи, почистващи и масажиращи роботи преобладаваха света на нововъведенията през 2023 година (фотоколаж: TechNews)

В търсене на новаторски решения, които да улеснят живота ни, някои хора и компании изобретяват изключително потребни устройства, а други основават уреди, на които да се чудим. Без искания за пълнота тук събрахме някои от най-странните софтуерни изобретения, които ни удивиха през миналата година.

От робот като хамстерово колело до чифт надуваеми дънки – това са едни от най-причудливите неща, които се появиха на бял свят през отминалата година.

Робот като колело за хамстер, който лети и пълзи

Най-новата сензация в роботиката е Hybrid Mobility Robot (HMR) от Revolute Robotics. Това е летящ, пълзящ, самостоятелен робот, който прилича… ами на колело за хамстер. Представете си сферична клетка, която може да се движи по всепосочна траектория, търкаляйки се без изпитание по земята. Но това не е всичко. Когато се натъкне на затруднение или стръмен надолнище, той се издига в полет, като безусловно се рее над трудността. Как реализира това? Два жироскопични карданни пръстена вътре в клетката разрешават на робота да поддържа баланс и да се движи във всяка посока.

Наоми Кембъл с AI Pin

Humane Ai Pin беше оголен за първи път на конференцията TED през април 2023 година, където съоснователят Имран Чаудхри, някогашен фен на Apple, показва някои от неговите функционалности, като осъществяване на телефонни диалози, приемане на ежедневни резюмета, сканиране на хранителни артикули и планиране на зелен екран.

Устройството се появи още един път на Седмицата на модата в Париж през септември 2023 година Там беше носено от супермодела Наоми Кембъл и други модели по време на шоуто за стилните трендове за пролет 2024. Със своя именит статут в света на модата, Кембъл освен показа джаджата с доста искра, само че и акцентира какъв брой фешън може да бъде тази носима технология. Но дали всички бихме си я окачили на ревера?

Дънки с въздушна възглавница

Шведската компания Mo’cycle стои зад първия в света чифт дънки с въздушна възглавница. Панталоните Mo’cycle могат да се надуят при удар, омекотявайки конфликта при случай с мотоциклет. Според Mo’cycle дънките са също толкоз комфортни, колкото всеки елементарен чифт панталони, само че са направени от водоотблъскваща, дишаща и устойчива на абразия материя. Въздушната възглавница на панталона е невидима, до момента в който не се задейства при удар.

Въздушните възглавници в последна сметка се изпускат, което разрешава на панталоните да се върнат към естествения си размер. Тъй като панталоните могат да се задействат единствено от мощен удар, няма потребност да се притеснявате за неуместни обществени произшествия. Хубавото е, че панталоните са за многократна приложимост. Чрез сменяемите CO2 патрони дънките с въздушна възглавница могат да се употребяват дълго.

Раница за подводно „ хвърчене “

Футуристична подводна реактивна раница дава обещание да промени подводните проучвания. Виждали сме всякакви подводни системи за задвижване, само че нито една не наподобява на CudaJet. Това е устройство за реактивно задвижване, което ви разрешава да „ летите “ под вода с несравнима независимост, възприятие за безтегловност и пъргавост. Има патентована система за задвижване, която обезпечава съответствие мощност/тегло 3:1, неповторим дизайн на колана, който обезпечава издръжливост и комфорт, и стилен и ергономичен контролер, който ви дава равномерен и акуратен надзор. Освен това е елементарен за потребление, поддръжка и предпазване.

Робот-портиер чисти тоалетните

Автономният робот за разчистване на тоалетни на Somatic има за цел да усъвършенства хигиената и успеваемостта на публичните тоалетни. Роботът може да направлява в помещението, да разпознава тоалетните и да извършва задания по разчистване като триене, стерилизация и изсушаване. Услужливият чистач е оборудван със датчици, камери и контейнер за вода и може да се ръководи отдалечено посредством мобилно приложение. Роботът е планиран да понижи работното натоварване в най-неприятната специалност и в същото време да обезпечи по-добро преживяване за тези, които употребяват публични тоалетни.

Хуманоиди-заместници

OpenAI, авангардната организация за проучване на изкуствения разсъдък, която стои зад всемогъщия и извънредно известен ChatGPT, направи вцепеняващ пробив с най-новия си план. В партньорство с компанията за роботи Figure тя проектира робот, който един ден може да прави всичките ни отговорности вместо нас.

Представете си свят, в който роботите могат да се научат на комплицирани задания, като следят хората. Малко злокобно, нали? Е, това е тъкмо типът технология, която OpenAI е програмирал в този робот. Става дума за невронна мрежа, предопределена да схваща и възпроизвежда човешки придвижвания, извеждайки роботиката на напълно ново равнище.

AI теляк

Фил, масажният робот, не е просто следващото техническо произведение. Това е първият в света робо-масажист, който си служи с AI. Затова дава обещание несравнимо масажно преживяване, съобразено с самостоятелните потребности и желания. Основното му достолепие е в това, че е основан с концепцията да стои тъкмо до леглото на потребителя и да прави разтривки всеки път, когато му бъде поискано. Представете си по какъв начин се хвърляте на леглото си и подвиквате на Фил да направи тайландски масаж на гърба ви? Не е зле!
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР