Повторното отваряне на Света София за молитви няма да я

...
Повторното отваряне на Света София за молитви няма да я
Коментари Харесай

Анкара: Света София винаги ще принадлежи към културното наследство

Повторното отваряне на „ Света София ” за молебствия няма да я лиши от нейната еднаквост и тя постоянно ще принадлежи към международното историческо завещание. Това зави Ибрахим Калин - представител на президента на Турция, в изявление за Анадолска организация. Така той разяснява известието на ЮНЕСКО, които оповестиха, че в случай че храмът бъде трансфорат в настояща джамия, ще лишават статута му на монумент на културата.
Ако стане джамия, " Света София " може да не бъде монумент на културата
Отварянето на „ Света Софи ”я за молитва няма да попречи на хората да я посещават, сподели Калин.
„ Турция ще резервира християнските икони там, също както нашите предшественици са запазили всички християнски полезности ”, уверен е Калин.
Всички съществени джамии като Синята джамия, Фатих и Сулеймание са отворени както за гости, по този начин и за поклонници. Той даде за образец емблематичната катедрала „ Нотр Дам ” и базиликата „ Сакре Кьор ” във Франция - две световноизвестни църкви, които са отворени както за туристи, по този начин и за поклонници.
„ Откриването на Света София за поклонение няма да бъде спънка за локалните или задграничните туристи да посещават обекта “, акцентира Калин и добави, че не се слага под въпрос съхраняването ѝ като културно завещание.
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че минимум 400 църкви и синагоги в Турция са интензивно отворени за молебствия.
„ Немюсюлманската общественост е част от Турция от епохи и върху малцинствата не се оказва напън “, безапелационен е Калин.
Припомняме, че през днешния ден се чака Върховният административен съд на Турция да разгласи, че преобразуването на „ Света София ” в музей през 1934 година е нелегално, което ще даде зелена светлина за възобновяване му като джамия.
Според заявление от ЮНЕСКО, „ Света София ” е включена в листата на обектите на международното културно завещание като музей и като подобен има избрани задължения и законови отговорности.
Перспективата от сходно решение провокира угриженост измежду администрацията в Съединени американски щати, Русия и Гърция, както и измежду християнските църковни ръководители.
Вселенският патриарх Вартоломей съобщи, че такава смяна ще разочарова християните и ще " раздели " Изтока и Запада. Главата на Руската православна черква разгласи, че това би заплашило християнството.
Държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео и Гърция също приканиха Турция да резервира статута на музея.
Отделни представители на Турция се борят от дълго време за превръщането на „ Света София “ в джамия, като настояват, че това ще показа по-добре страната като извънредно мюсюлманска.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР