Поводът е указа, с който Младен Маринов трябва да бъде

...
Поводът е указа, с който Младен Маринов трябва да бъде
Коментари Харесай

Президентът и премиерът влязоха в поредна словесна престрелка


Поводът е указа, с който Младен Маринов би трябвало да бъде освободен от поста основен секретар на Министерство на вътрешните работи

Поредна словесна престрелка се развихри сред президент и министър председател. Поводът - отводът на Радев да подпише указа за освобождението на основния секретар на Министерство на вътрешните работи. Борисов ще изчака решението за Младен Маринов и час по-късно ще внесе номинацията му за вътрешен министър. Ако това обаче не стане до четвъртък, депутатите ще гласоподават другите две министерски назначения.

Управляващите чакат декрет за освобождението на Маринов, а президентът - координиране.

„ Съгласуването… хайде, да не се обиди пък в този момент президентът, ще кажа – официално. Както от командващ Военновъздушни сили искаш да станеш президент… Кой да те спре? Ние можехме да не го освободим тогава по тая логичност. Ако аз съм предложил и нов основен секретар в този документ, тогава съм в тотална неточност. Ние споделяме единствено: „ Моля, подпишете за този, с цел да може в четвъртък да стане министър, да спре политическата криза”. Трима министри чакат да бъдат освободени”, разяснява министър-председателят.

„ Елементарно е и е доста елементарно, стига да се извърши това, което повеляват нормативните документи”, сподели от своя страна президентът.

Равносметката - чакането продължава. Премиерът е безапелационен, че до момента в който президентът не подпише указа, номинацията на Младен Маринов няма да влезе за гласоподаване в Народното събрание. Във вторник заран в „ Здравей, България” заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов обаче съобщи, че в четвъртък ще има най-малко двама нови министри. А дейностите на президента той дефинира, като провокация.

„ Президентската институция в лицето на президента на страната търси следващия опит за борба с изпълнителната власт и с Народно събрание. Това към този момент е жанр на ръководство. Не е обикновено президентът да търси тази провокация”, разяснява Цветанов.

От Букурещ президентът отговори: „ Изобщо не става въпрос за война сред институциите, тук става въпрос за съблюдаване на закона. Законът не се разяснява, а се съблюдава. Изглежда за държавното управление е непостижима задачата да спазят закона и това не е първият случай”.

Според Цветанов Радев бил в изолираност на геополитическата сцена.

„ Дай Боже всекиму такава изолираност. А, когато хора схващат от всичко и разясняват всичко - от недвижима благосъстоятелност до външна политика, виждате резултатът какъв е”, отвърна Радев.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР