Поводът е големият мигрантски наплив по границата с МексикоКонтролираната от

...
Поводът е големият мигрантски наплив по границата с МексикоКонтролираната от
Коментари Харесай

За пръв път от 150 години: В САЩ стартира процедура за импийчмънт на министър

Поводът е огромният мигрантски напор по границата с Мексико

Контролираната от републиканците Камара на представителите на Съединени американски щати поддържа настояването за импийчмънт на министъра на вътрешната сигурност Алехандро Майоркас поради огромния мигрантски напор по американско-мексиканската граница, оповестява Асошиейтед прес.

Гласуването бележи първия случай от близо 150 години насам, в който американски министър е подложен на импийчмънт.

Миналата седмица републиканците от Камарата на представителите не съумяха да получат поддръжка от болшинството по настояването си за премахване на Майоркас. 

С 214 гласа " за " с 213 " срещу " долната камара на Конгреса през днешния ден утвърди два члена за импийчмънт на министъра на вътрешната сигурност по обвиняванията, че той не е ползвал имиграционните закони на Съединени американски щати, което е довело до рекордно огромни мигрантски потоци през американско-мексиканската граница, както и че е направил погрешни изказвания пред законодателите, съобщи Българска телеграфна агенция.

Малко евентуално е обаче Сенатът, в който Демократическата партия разполага с болшинство, да поддържа днешното решение, добавя Ройтерс.

Откакто Байдън встъпи в служба като президент през 2021 година, рекорден брой мигранти влязоха в Съединени американски щати, пресичайки незаконно мексиканско-американската граница. Бившият президент Доналд Тръмп трансформира това в главен акцент в акцията си против Байдън.

Майоркас твърди, че не носи отговорност за обстановката по границата и счита, че казусът се дължи на неработещата имиграционната система на Съединени американски щати, която Конгресът не е в положение да оправи.

Байдън назова днешното решение на Камарата на представителите " очевиден акт на противоконституционна битка за тяснопартийни ползи, ориентирана против един честен държавен чиновник ".

Министерството на вътрешната сигурност популяризира меморандум, с който пази политиката на Майоркас в региона на граничната сигурност и приканва Конгреса да работи с държавното управление на Байдън за реформиране на остарелите закони, " вместо да улеснява този фарс с импийчмънта ".
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР