Поводът е 70-тата годишнина от паметния ден, в който през

...
Поводът е 70-тата годишнина от паметния ден, в който през
Коментари Харесай

В София откриват паметна плоча на първия български олимпийски медалист Борис Георгиев-Моката

Поводът е 70-тата годишнина от паметния ден, в който през 1952 година Моката печели бронзов орден в категория до 75 кг на Олимпиадата в Хелзинки - първият за страната от най-големия състезателен конгрес.

Плочата ще бъде сложена на вход „ А “ на блок №17 на ул. „ Драгалевска “ 15 в столицата, където боксьорът е живял през 1952 година

От името на околните на Борис Георгиев Детелина Николова съобщи покана към жителите на Добрич и региона да участват на освещаването и молба към общинската администрация да спомага за представянето на документалния филм на журналиста Николай Чадаров за олимпиеца по време на празниците на града през септември.

Борис Георгиев-Моката е роден през 1929 година в Добрич. В боксовата си кариера многократният републикански първенец и притежател на купа " Странджа " записва 289 мача, 54 от които на интернационалния кръг. През 1987 година спортистът е почетен със Сребърната огърлица на Международния олимпийски комитет за заслуги към олимпийското придвижване, връчена му от тогавашния президент на организацията Хуан Антонио Самаранч. Именитият боксьор е отличен и с медал " Стара планина ". Почива през януари 2017 година на 87-годишна възраст.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР