Повод за притеснение за населението няма след изключването на шести

...
Повод за притеснение за населението няма след изключването на шести
Коментари Харесай

Ядрен експерт: Аварията в АЕЦ Козлодуй беше безобидна


Повод за терзание за популацията няма след изключването на шести блок на АЕЦ "Козлодуй ". Аварията беше безобидна. Притеснението е п о -скоро за специалистите. Това става по-малко от един път в година и по света е по този начин. По-важно е, че всички системи са сработили по логаритмите. Това съобщи нуклеарният специалист проф. Георги Касчиев в ефира на БТВ.

„ Най-вероятно клемата, която поддържа един от сигналните кабели, се е разхлабила. Това е механически проблем. От реактора се движи един голям поток сила, която се преобразува в пара. Проблем би станал, в случай че се получи запушалка в края на цикъла. Целият този развой е доста тежък, само че това става за секунди “, изясни ексопертът.

Той разкритикува и неналичието на информация за случая. „ Вчера имаше информация за прекъсването на блока на страницата на АЕЦ, само че нямаше никаква информация на страницата на Министерството на енергетиката и на Агенцията за нуклеарно контролиране. Това е извънредно неправилна политика, най-добре е специалистите да излязат и да обяснят”, счита Касчиев.

Мощностите на шести реактор са възобновени на 87%, разгласи зам.-директорът на АЕЦ „ Козлодуй” Александър Николов. Късо съединяване е причина за случая, който е в стандартната, а не в нуклеарната част на централата, посочи той.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР