Повишените цени на основните суровини, като петрол и поскъпването на

...
Повишените цени на основните суровини, като петрол и поскъпването на
Коментари Харесай

Войната в Украйна няма да засегне драстично товарооборота на пристанище Варна

Повишените цени на главните първични материали, като нефт и повишаването на разнообразни артикули, ще се отразят на потреблението и оттова на количеството на товарите, които се транспортират по море. Няма по какъв начин товаропотокът към българските пристанищата в България да не бъде обиден от войната в Украйна, само че няма да има сензитивна разлика в размерите на пристанище Варна. Делът на обработените товари там съставлява 1/4 от всички товари. Такава прогноза направи зам.-министърът на превоза Владимир Върбанов. 

По думите му 90% от общото количество от вноса на въглища, който минават през пристанище Варна за 2021 година, е от Русия, само че общият % на всички импортирани товари съставлява едвам 8-9%. Товарите, обработени от и за Украйна съставляват незначителна част - 5-6% от общия товарообмен, само че сега не се реализира никакъв импорт и експорт, уточни Върбанов.

Някои застрахователни компании усилват размера на застрахователната награда към товародателите и корабопритежателите, които оперират в Черноморския район и в случай че тази обстановка се утежни, те биха отказвали да носят отговорност заради обстоятелството, че Черноморският басейн ще съставлява спектакъл на военните дейности, сподели още зам.-министърът на превоза.

Подробностите чуйте в изявлението на Даниела Стойнова със зам.-министъра на превоза Владимир Върбанов:
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР