Повишават киберсигурността с изцяло нов законПървият пленарен ден на депутатите

...
Повишават киберсигурността с изцяло нов законПървият пленарен ден на депутатите
Коментари Харесай

Повишават киберсигурността с изцяло нов закон

Повишават киберсигурността с напълно нов закон
Първият пленарен ден на депутатите стартира с диспути по второ четене на напълно новия Закон за киберсигурността, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Вносител на законопроекта е Министерски съвет, а той идва в отговор на задължението на страната ни да способства за по-високото равнище на сигурност на мрежите и осведомителните системи в Европейския съюз.

В претекстовете на новия нормативен акт е написано, че главната му цел е установяването на ясни правила, постигането на високо общо равнище на мрежовата и осведомителната сигурност във всички сегменти на киберпространството. Той би трябвало да подсигурява и повишението на сигурността на националните и на частните мрежи и осведомителни системи на всички равнища – жители, компании, държавни и бизнес организации, снабдители и консуматори на услуги.

До този миг материята за киберсигурността е регламентирана в редица закони, само че не е систематизирана в обединен нормативен акт и не дава отговор в цялостна степен на новите провокации, регистрират вносителите.

В рамките на пленарното съвещание депутатите ще гласоподават и промени в Закона за авторското право и сродните му права, предвиждащи ограничавания на правата на създателите посредством въвеждане на опция за свободно потребление на творбите от хора, които са слепи, с нарушено зрение или с други увреждания, които не разрешават четенето на печатни творби.

В следобедните часове законопроектът за държавен бюджет за идната година влиза за четене в парламентарните комисии. Проектобюджетът ще премине през всички комисии на първо четене в сряда и четвъртък – 31 октомври и 1 ноември. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР