Повишаването на тона и изострянето на схватката между президента Румен

...
Повишаването на тона и изострянето на схватката между президента Румен
Коментари Харесай

Напрежението между Радев и Борисов е закономерно и ще продължи да ескалира

Повишаването на тона и изострянето на битката сред президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов, които следим през последните дни, имат дълбоки корени. Тук не става дума единствено за нормално съревнование, каквото по натурален път се заражда сред политици с разнообразни визии.

Всъщност в доста връзки

Борисов и Радев са сходни като имидж,
като политически артикул


И двамата са генерали, символизират " мощната ръка " ; това са политици с патриотични, умерено консервативни полезности, които приказват на езика на " елементарния човек " и така нататък В леко подигравателен проект конкуренцията сред Радев и Борисов много наподобява на класическия конфликт сред " Кока-Кола " и " Пепси ". И в двата случая става дума за тъмночервени, с лек кафяв нюанс, газирани и сладки питиета. Рецептите за правенето и на двете, в които се таи техният замайващ пазарен триумф, са грижливо защитавана комерсиална загадка.

Анализът за електоралната поддръжка на ГЕРБ демонстрира, че близо половината от гласоподавателите на партията на Борисов утвърждават президента. Радев има опция да " ловува " в полетата на премиерската партия и даже да разшири електоралното си въздействие там. Така че тук става дума с изключение на за всичко друго и за ревнивост. Борисов няма по какъв начин да не се опълчи на опитите да бъде " откъснато живо месо " от електоралното тяло на партията му. Радев за разлика от Борисов е дебютант в политиката. Липсата на опит е най-голямата му уязвимост, само че също и най-привлекателното му " биографично качество ". Летецът не е очернен от дългото престояване в коридорите на властта. По данни от декември 2017 година президентът получава утвърждението на близо 60% от българите, министър-председателят – на 33% (обичайно е президент да получава по-голямо утвърждение от премиер).

Сериалът " Борисов " тече 3-ти сезон; неговата харизма няма по какъв начин да не стартира да избледнява; противоположното – новакът Радев е в напредък. Вярно е, несъмнено, че президентът няма лична партия. Засега. Значителният електорален капитал, който Радев натрупа и има всички шансове да усили, може да послужи на Българска социалистическа партия. Той към този момент работи в нейна изгода. Самата Българска социалистическа партия навлиза все по-агресивно в популистката националистическа ниша – позицията на Столетницата към Истанбулската спогодба е знаменателен образец. Но известността на Радев може да бъде употребена и за независим политически план. Такъв план обаче мъчно би могъл да се осъществя сполучливо.

Конфликтът по линията " а ти имаш ли алъш-вериш с Пеевски? "

следва от електоралните профили на двамата държавни мъже. Медийният магнат Делян Пеевски е фигура, за която има извънредно отрицателни оценки в обществото. Пеевски на първо място е основна фигура в етническата партия Движение за права и свободи. И двамата – и Радев, и Борисов, се пробват да " пришият " Пеевски на другия.

Причината е повече от явна. Всеки, който си партнира с Пеевски и Движение за права и свободи, няма по какъв начин да претендира, че е достоверен родолюбец, поборник за българщината и прочие Ако се отклоня за миг от политическата уместност, бих споделил, че обликът на Пеевски наподобява на мустакатата мома, за която всеки член на компанията бърза да каже на другите, че " в никакъв случай, но напълно в никакъв случай " не е излизал с нея, не я е канил на срещи и прочие

Вярно е, че Радев получи електорална поддръжка и от Движение за права и свободи, както уточни Борисов. Но тази поддръжка не беше решаваща за това летецът да кацне на " Дондуков " 2. От своя страна министър-председателят Борисов работи доста добре и с Движение за права и свободи, и съответно с медийния магнат Пеевски. Спомняме си медийния комфорт, който осигуряваше империята на Пеевски на кабинета " Борисов " 1. Едва откакто депутатът от Движение за права и свободи и партията на Борисов скапаха достлука, медийният чадър падна. Тогава " чорапът стартира да се разплита " и започнаха и проблемите за ГЕРБ. Но сега, през третия мандат на Борисов, " дъждобранът " работи с цялостна мощ. Пеевски освен закриля ГЕРБ от техните съперници посредством вестниците си, само че драговолно дава естрада за изява на най-пламенните и правилни Матросовци на най-голямата ръководеща партия. Депутатите на ГЕРБ отлично си партнират с тези на Движение за права и свободи – поддръжката им за закона на Пеевски, Цонев и Хамид против така наречен вторично плячкосване на КТБ (Законът за банковата несъстоятелност) е напълно свеж, доста индикативен образец. Ако президентът е пореден в сериозната оценка, която всъщност направи на Делян Пеевски, той би трябвало да наложи несъгласие на въпросния закон. Последният наяве пази ползите на магната и народен представител от Движение за права и свободи.

Няколко думи и във връзка с вчерашните реплики на министър-председателя и апела му към Радев да го даде на прокуратурата, в случай че има данни за връзките му (на Борисов) с Пеевски. Трябва да се прави разграничаване сред нарушавания на закона и състав на закононарушения, от една страна, и политическа отговорност, от друга. Няма акт в България, нито в Наказателния кодекс, нито другаде, който да не разрешава на една партия да работи с Движение за права и свободи.

Само че политическата отговорност
за такива " орташки взаимоотношения " е голяма


тежи като воденичен камък, тъй като имиджът на придвижването на господин Ахмед Доган е много необикновен. Всяка политическа партия, в това число тази на господин Борисов, се стреми да се дистанцира от него. Друг е въпросът дали връзката сред ГЕРБ и Движение за права и свободи е единствено платонична (и в границите на закона) или е била употребявана – т.е. протекла е и продължава да се реализира и с осъществяването на престъпения. Ако има данни за това, тук несъмнено би трябвало да се произнесат профилираните органи.

При всяко състояние обаче битката сред президент и министър председател ще продължи с още по-голям и развълнуван обсег.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР