Повишаването на Данък добавена стойност в Русия от 1 януари

...
Повишаването на Данък добавена стойност в Русия от 1 януари
Коментари Харесай

Как се отрази повишеният ДДС върху цените в Русия

Повишаването на Данък добавена стойност в Русия от 1 януари - от 18% на 20%, оказва умерено въздействие върху динамичността на цените. Това демонстрира " Картината на инфлацията ", направена от Министерството на икономическото развиване.

" Съдейки по седмичните данни на Росстат, които се пресмятат за непълна кошница от потребителски артикули и услуги, нарастването на Данък добавена стойност въздейства върху динамичността на цените е по-скоро сдържана ", се показва в документа.

Отбелязва се, че " предстоящо " се е ускорило покачването на цените при нехранителните артикули и по-специално на колите.

В същото време темповете на повишаване на цените при питателните артикули, като се изключи плодовете и зеленчуците, които са предмет на преференциална ставка от 10%, леко понижават по отношение на декември, акцентират от ведомството.

Министерството напомня, че през януари 2019 година са осъществени два проинфлационни фактора - нарастване на ставката за Данък добавена стойност от 18% на 20% и отчасти повишение на цените за комуналните услуги с 1,7% от началото на годината.

Към 14 януари годишната потребителска инфлация в Русия, съгласно оценката на ведомството, се форсира до 4.7% по отношение на същия интервал на миналата година. " В същото време частичното нарастване на цените от 1 януари, запазвайки сумарната им индексация на равнището от предходната година, ще се трансформира в дезинфлационен фактор през втората половина на 2019 година ", допълват от Министерството на икономическото развиване.

На 18 януари Централната банка разгласи, че продължава да съществува неустановеност по отношение на въздействието на нарастването на ставката на Данък добавена стойност от 18% на 20% върху цените на стоките и услугите. Банката на Русия означи, че регулаторът ще обясни своята оценка и прогнозата на инфлационните опасности, съгласно постъпващите статистически данни. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР