Повишаване на минималната работна заплата от 710 на 850 лв.

...
Повишаване на минималната работна заплата от 710 на 850 лв.
Коментари Харесай

Синдикатите блокираха центъра на София за часове с искане за по-високи заплати и нов бюджет

Повишаване на минималната работна заплата от 710 на 850 лева от 1 януари 2023 година посредством внасяне на нов бюджет за идната година. За това настояха представители на Конфедерацията на самостоятелните синдикални сдружения в България (КНСБ) и Конфедерацията на труда (КТ) " Подкрепа " по време на среща с президента Румен Радев в петък.

По-рано денем двата синдиката блокираха за часове центъра на София, откакто първо проведоха митинг пред Народното събрание, а по-късно - и автошествие по съществени булеварди и улици.

Размерът на покачването на минималната заплата, за който упорстват синдикалистите, съответствува с, показано от левицата по-рано в петък по време на среща с представители на Движение за права и свободи в Народното събрание.

На нея двете обединения разискаха тематиката за бюджета за 2023 година, без да стигнат до общо решение. В четвъртък парламентарната комисия по бюджет и финанси предлагането на служебния кабинет за удължение на периода на сегашния бюджет с три месеца. Оттогава парламентарните партии договарят за внасяне на промени сред първо и второ четене на законопроекта. Засега обаче няма консенсус по съответни оферти.
 Протест на КТ
" Бюджетът е финансовият проект, който показва политиката на парламентарното болшинство и на държавното управление. Такова сега няма ", сподели президентът пред синдикалистите.

" Ако политическите партии и всички народни представители реализиран прелиминарен консенсус, че желаят да бъде импортиран базов бюджет за 2023 година, служебното държавно управление ще внесе подобен бюджет ", добави той.

Радев още веднъж прикани партиите " да намерят разговор и да сформират постоянно държавно управление, което да има ясна дълготрайна политика по приходите ".
 Протестно автошествие на КТ
По-рано в петък двата национално показани синдиката проведоха протестен протест пред Народното събрание, който продължи към час. След това събралите се потеглиха с коли по основни улици и булеварди. Това ограничи придвижването в центъра на града, беше затруднено и напредването на наземния градски превоз.

По думите на президента на КНСБ Пламен Димитров участниците в митинга са " предупредителна група ". " Работниците, които представляваме, са 2.5 млн. души ", сподели той пред събралите се.

Междувременно пред постройката на Министерския съвет стачкуваха и хора с увреждания. Те показаха неодобрение поради неналичието на животоподдържащи медикаменти в аптеките и закъснение на изплащането на инвалидните им пенсии.

Протестиращите желаеха и редуциране на периода за издаване на медицинските експертизи за трайно понижена продуктивност (ТЕЛК), които им дават право на приемане на обществени пенсии.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР