Поверителността и точността са очевидни проблем на снимките с дронове(снимка:

...
Поверителността и точността са очевидни проблем на снимките с дронове(снимка:
Коментари Харесай

Застрахователи използват снимки с дрон, за да отхвърлят искове


Поверителността и точността са явни проблем на фотосите с дронове
(снимка: CC0 Public Domain)

Американските застрахователи започнаха да употребяват фотоси с дрон на домовете на клиенти, с цел да анулират полици. Мегазастрахователите, в това число State Farm и Allstate, отхвърлят искове за всички парцели, с изключение на за най-обезопасените, а въздушната снимка е евтиният и елементарен метод да оправдаят отхвърли, отбелязва Уолстрийт Джърнъл.

Би било огромна задача единствено за една компания да следи 144-те милиона домове, които са съществували в Америка към преброяването през 2022 година Затова беше учреден Консорциумът за геопространствено обезпечаване (GIC). Той може да се похвали с съществуването на „ удивително ясни изображения ” и даже да даде „ посткатастрофални изображения ” за региони, наранени от все по-чести естествени бедствия.

Не е изненадващо, че изкуственият разсъдък зарежда огромна част от услугите на GIC. Въпреки че консорциумът не натъртва на потреблението на AI, той се хвали с партньорството си с Vexcel, която от своя страна акцентира AI-базирания разбор на въздушни изображения.
още по темата
Поверителността е явен проблем при снимането с частни дронове, както и точността на тези фотоси. WSJ цитира случая с жителката на Калифорния Синди Пикос, изоставена от нейния снабдител CSAA Insurance въз основа на въздушна фотография, която демонстрира, че покривът ѝ е не поддържан. Независима персонална инспекция откри, че покривът ще издържи още 10 години, само че CSAA Insurance не промени решението си.

Никол Бринк, чиновник в застрахователната промишленост, споделя, че нейният някогашен шеф Farmers Insurance е употребявал въздушни фотоси, с цел да отхвърли искове по съвсем всевъзможни аргументи, от мъх по стените на къщите до клони на дървета, които наподобяват висящи над покривите.

Може би още по-притеснително е, че някои фотоси са на повече от две години, което дава мотив на Farmers да откаже иск въпреки и въз основа на остаряла информация. Дори при настоящи фотоси неправилният разбор (направен от хора или AI) може да докара до отпадане на политиките за обезпечаване. Твърди се, че в един от случаите Farmers са объркали сенките с клони на дървета.

В устрема си да обработват застрахователни заявки и подновявания на ниска цена, застрахователните компании наподобява отиват към най-лошото от двата свята: неопределено и инвазивно. Въпреки че персоналните инспекции на домовете не са съвършени, доста по-вероятно е те да доведат до точни оценки. Освен това хората са доста по-консенсусни от дрон, който не би трябвало да пита никого за позволение.

Ако задачата на застрахователните компании е да откажат допустимо най-вече клиенти, тогава този способ наподобява много добър. Много страни не разрешават на застрахователните компании да отхвърлят покритие, с изключение на по избрани аргументи, което би трябвало да отбрани потребителите. Неспазването на условия като поддръжка на покрив е една от тези аргументи, а неприятните въздушни фотоси могат да обезпечат нужната основа за отменяне на искове.

Лошо е да плащате по-висока награда по застрахователна лавица, само че да не можете въобще да получите такава е още по-лошо. За клиентите остава единствената опция да се реалокират някъде, където в никакъв случай не се случват естествени бедствия.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР