Повечето украински бежанци у нас са заявили, че не искат

...
Повечето украински бежанци у нас са заявили, че не искат
Коментари Харесай

Повечето украински бежанци искат да започнат работа и да не са в държавни бази |

Повечето украински бежанци у нас са декларирали, че не желаят да останат в общински и ведомствени здания след 31 май - когато мярката за 40 лв. на хотелиерите отпада. Над 70% от бежанците желаят да стартират работа. 

Това съобщи ръководителят на Държавната агенция за бежанците и началник на Оперативната координационна група към Министерския съвет на брифинг Мариана Тошева. 

Тя изясни, че множеството от украинските бежанци са поискали да не бъдат настанявани в държавни бази, а някои са показали, че ще изоставен страната след 31 май. Тошева разяснява, че непоискалите да бъдат пренастанени са обяснили, че желаят да живеят независимо и са подготвени да заплащат наем. 

По думите й към 10% от влезлите у нас украинци са декларирали, че няма да стартират работа, в случай че няма кой да се грижи за децата им. 

Мярката за настаняване в хотелите, оповестена до 31 май, няма да бъде продължена. Тази мярка имаше две страни - хората, бягащи от войната, да намерят несъмнено и безвредно място и да се подкрепи българската стопанска система, добави ръководителят на ДАБ. 

" Над 8 милиона са вътрешно разселените украинци, а 50% от тях са в Източна Украйна. Граждани на третите страни, които са били в Украйна, са 195 300 души. Те са напуснали страната и също могат да се употребяват от краткотрайната протекция в страните членки на Европейски Съюз ", сподели още Тошева. 

Напусналите поради войната жители на Украйна към този момент наближават 6 милиона души. Пристигналите у нас към 12 май са 252 826, а 148 591 от тях към този момент са напуснали България. 41% от влезлите остават у нас - 104 235 души. Регистрираните по краткотрайна протекция са 102 522 или съвсем 100% регистрирани по краткотрайна протекция. 

България е преди всичко по брой лица, получили краткотрайна протекция. 40 658 са децата, дамите са 50 000. 436 са непридружените малолетни. 

" До края на седмицата ще започва цифрова платформа у нас, която ще събира данни какъв брой от украинските жители имат желание да останат в България, защото някои към този момент са декларирали, че ще изоставен страната след 31 май. Според данни от ново изследване към 70% от оставащите у нас имат настройка да стартират непрекъсната работа. 10% ще стартират работа, при изискване че има кой да се грижи за децата им ", уточни Тошева. 

По думите й ще се събират данни като учебен ценз, да стартират работа и така нататък " Ще има екипи от анкетьори , които потеглят от понеделник, с цел да допълват информацията. На база информация ще се довърши логистиката за настаняване на украинците отвън хотелите ", уточни още Мариана Тошева. 

Над 1700 чиновници от Министерство на вътрешните работи са минали интензивно образование за работа със системата за бежанците, вследствие на което над 92% от украинските жители към този момент са със статут за краткотрайна протекция, сподели зам.-министърът на Министерство на вътрешните работи Стоян Темелакиев.

Създадена е подгрупа за съгласуваност дейностите на управляващите и гражданския бранш за предварителна защита трафика на хора и подкрепяне на бежанците.

Към момента няма данни за случаи на трафик на хора измежду украинските бежанци. Проверяват се всички влизащи в страната МПС, има над 229 работни места в 120 пункта

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР