Повечето от нас знаят за старите имена на София –

...
Повечето от нас знаят за старите имена на София –
Коментари Харесай

Откъде идва името на софийската улица Триадица

Повечето от нас знаят за старите имена на София – Сардика или Сердика и Улпия Сардика или Сердика, само че знаете ли кое е било третото име на София, което е съществувало редом с второто? То е Триадица .

За името Триадица съществуват исторически доказателства от 1553 година - от времето на турското господство. Има данни, че разнообразни историци и писатели наричали София с името Триадица.

На ул. " Триадица " се намират Министерството на енергетиката и Министерството на труда и обществената политика, които се обитават в постройката на Централния повсеместен магазин (ЦУМ). В непосредственост до улицата са централната джамия на София - Баня Баши джамия – и районният исторически музей – София.

На ул. " Триадица " може да видите и графити стенописа "Свети Георги и змеят " на BOZKO, намиращ се до Министерство на eнергетиката.

Името Триадица носи и един от 24-те административни региона на Столична община. Районът е с обща повърхност от 9,8 кв. км. Населението е 65 хиляди поданици. Бившето име на тази община е Благоевски областен национален съвет. Район „ Триадица " включва в границите си следните жилищни зони – Гоце Делчев, Стрелбище, Иван Вазов и централна градска част, Манастирски ливади I и II, Южен парк и западната част на Кръстова вада.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР