Повечето от нас са свикнали да започват деня си с

...
Повечето от нас са свикнали да започват деня си с
Коментари Харесай

С какво да заменим чашата кафе

Повечето от нас са привикнали да стартират деня си с чаша ароматно кафе. Без този обред часовете минават някак неенергично, половинчато и без въодушевление. Дали този дискомфорт е породен от кофеиновата абстиненция или просто от объркването на ежедневния ни темп е мъчно да се каже. Факт е, че навикът се оказва доста по-силен от физическата взаимозависимост. Затова, в случай че по някаква причина би трябвало да заобикаляме кофеина (например при бременност или заболяване), за нас настъпват черни дни. И започваме да се чудим с какво можем да сменяем ободряващата напитка.

Първо се сещаме за безкофеиновото кафе. Какво по-хубаво от него – същият мирис и усет, само че без нездравословни последици. Да, но не. Кофеинът в него е извлечен с разтворители, някои от които рискови за здравето, да вземем за пример метилен хлорида. Затова, в случай че сте решили да се откажете от кафето, тъй като очаквате дете, не ви предлагаме тази сякаш безобидна напитка.

За благополучие обаче съществуват разнообразни растителни заместители на кафето, които къде повече, къде по-малко съумяват да докарат и усета му. Един от най-популярните е цикорията. Изсушеният и изпечен корен на това растение съдържа 98% инулин – изцяло разтворим във вода пребиотик, който зарежда организма с сила, подкрепя усвояването на някои минерали (калции и магнезии) и усъвършенства храносмилането. На всичкото от горната страна това вещество има сладостен усет и по тази причина се употребява като здравословен и нискокалоричен сурогат на захарта. То е главната съставна част в познатото ни от детството кафе „ Инка ”.

Напитката от цикория освен ободрява, само че е извънредно мощна, гъста и ароматна. Може би ще се учудите, само че прахуляк от цикория постоянно се прибавя към елементарното кафе, за възстановяване на усета му.

Също доста здравословно и ободряващо е „ кафето ” от жълъдово брашно. То укрепва имунната система и възвръща организма след тежка изтощеност. За страдание обаче не се продава в чист тип и можете да го намерите единствено в примес със цикория.

Подобни на кафе питиета също се подготвят от препечени зърна ечемик, овес, ръж и леблебия. Всички те са гъсти и ароматни, само че страдание с тях можете да надлъжите единствено навика си, само че не и фактически да се освежите.

Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР