Повечето от нас са страдали от гнева на оса или

...
Повечето от нас са страдали от гнева на оса или
Коментари Харесай

Домашни средства при ужилване от оси, стършели и пчели

Повечето от нас са страдали от гнева на оса или пчела. За тези, които нямат алергична реакция след ужилване, има няколко обикновени метода, които могат да оказват помощ за понижаване на подуването, облекчение на болката и на дразнещия сърбеж.
Ако обаче сте алергични, най-хубавият метод за деяние е неотложно да се свържете с доктор.
Какви домашни средства можете да употребявате при ужилване от оси, стършели и пчели?
1. Лед
Ледът е превъзходен метод да се понижи подуването на ужилено от оси, пчели или стършели, ниската температура забавя кръвотока към мястото на ужилване. Вземете кубче лед/пакет с лед и го поставете върху ужиленото за към 20 минути. Това ще спомага за облекчение на болката и понижаване на отока.
2. Чесън
Чесънът работи като болкоуспокояващо при ужилване от инсекти. Смачкайте скилидка чесън и намажете върху ужиленото. След като завършите, поставете превръзка върху региона и оставете чесънът да направи своята магия.
3. Лук
Друг зарзават, който е превъзходен за лекуване на ужилвания от инсекти, е лукът. Просто разрежете лука на половина и го поставете върху ужиленото, като натискате леко, до момента в който болката стартира да отшумява.
Домашни средства след нахлуване от пчели
Отровата от пчелно ужилване е много кисела. Затова в домашни условия би трябвало да се употребяват средства, които са алкални, защото това ще обезврежда отровата.
1. Сода за самун
Содата за самун е превъзходен метод да помогнете за неутрализирането на отровата от ужилване от пчела. Направете гъста паста от сода и вода и я нанесете върху ужиленото.
2. Сол
Точно както предходното ни домашно лекарство, направете гъста паста, като смесите солта с вода и я нанесете върху ужиленото от пчела.
Домашни средства след нахлуване на оси
Отровата на осите е алкална, по тази причина потреблението на домашни средства, които са много кисели, е най-хубавият метод за лекуване.
1. Лимонов сок
Разрежете свеж лимон на половина и изстискайте колкото можете повече сок. Натрийте памучен тампон или забрадка в сока и го нанесете върху ужиленото място. Можете да употребявате и бутилиран лимонен сок, само че пресният е по-ефективен.
2. Ябълков оцет
Накиснете малко парче памучна вата в оцет и я сложете върху ужиленото от оса, като прилагате малко напън. Киселинността на оцета оказва помощ да се обезврежда отровата.
Ужилване на стършел
В съпоставяне с ужилванията от оси и пчели, тези от стършели са доста по-болезнени и смъртоносни. Това е по този начин, тъй като отровата на стършелите е доста по-мощна, защото съдържа огромно количество ацетилхолин, който е мощен стимулант на болката. Това прави ужилванията на стършели толкоз мъчителни.
Ужилванията от европейски стършел нормално са най-болезнени, защото съдържат най-вече отрова, като по този метод са и най-смъртоносните.

Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР