Повечето от българите, изоставени на летището в Тимишоара, вече се

...
Повечето от българите, изоставени на летището в Тимишоара, вече се
Коментари Харесай

Важно! Потърпевшите от кошмара в Тимишоара могат да изкарат над 1000 лева обезщетения от "Райън еър"

Повечето от българите, изоставени на летището в Тимишоара, към този момент се прибраха в страната. Част от тях пътуваха с рейс, друга беше върната от особено изпратения за тях държавен аероплан. В него обаче не е имало задоволително място, по тази причина няколко души са останали в Румъния. Засега няма данни какво се случва с тях. Това описа пред bTV Румен Илиев, който се наложи като уредник на бедстващите.

Над 100 българи се оказаха изоставени на летището в Тимишоара, откакто полетът им с самолетна компания „ Райън еър “ от Лондон до Пловдив първо беше пренасочен към София, а по-късно – към румънския град.

„ Преживяването беше кошмарно, бяхме излъгани, подведени “, сподели Илиев. По думите му хората са били „ нагъчкани “ в неголяма зала, едвам десетина души са били настанени в хотел. Нямало задоволително места даже за сядане, децата плачели, хората не били готови за сходна обстановка – нямали леи, нито къде да обменят пари, с цел да си купят вода и храна. Румънските управляващи им отпуснали на три пъти ваучери, с цел да могат да пазарят, само че в един миг даже свършила храната в кафенето.

„ Имаше ескалация, хората желаеха да блокират изходите, да пречат на полети “, описа Илиев.

Той и част от пътуващите ще заведат цивилен иск „ за немалка сума “ против „ Райън еър “. Във вторник те имат среща с омбудсмана, с цел да беседват по въпроса.

„ Имаше група италианци, която беше настанена в хотел и сутринта беше извозена към съответната дестинация. Ще желаяме сума, която няма да е дребна, с цел да може да послужи за урок, с цел да не гледа на българите като на хора втора употреба “, уточни Илиев.

„ Разбира се, че българите, които бяха изоставени на летището в Тимишоара, могат да си търсят правата и постоянно поучавам хората да подхващат дейности, с цел да защитят правата и да бъдат обезщетени, в случай че са претърпели съответни вреди “, съобщи ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов.

„ Това е един извънредно противен случай, който се дължи на неприятното време и на това, че този съответен водач е взел решение да отиде в Тимишоара. По информация, която имаме, по същото време на летището в София е имало още шест или седем самолета, които в последна сметка са кацнали. Според мен би трябвало и нашите управляващи, в лицето на Гражданска въздухоплавателна администрация, в контакт със съответната организация в Ирландия да обясни аргументите за това решение “, разяснява той.

Маргаритов уточни, че въпреки да е нискотарифна, компанията би трябвало да поеме грижата за хората в сходна обстановка. „ Има правилник, който важи на територията на целия Европейски съюз, и в него ясно и тъкмо са разказани правата на пасажерите в такива случаи. Хората имат право на храни, питиета, а когато става въпрос за забавяне с повече от пет часа, те имат право и да се откажат от пътуването въобще, да получат парите си назад, като сами провеждат напредването си оттова нататък. Когато става въпрос за просрочен или анулиран полет, приказваме и за обезщетение от порядъка на 250 – 600 евро според от дестинацията “, сподели Маргаритов.



„ Нискотарифни, високотарифни – това е пасажерски жертон. Това са самолетни компании, които работят според общоевропейска рамка и са длъжни да обезщетяват пасажерите си, когато настъпват сходни хипотези, включително когато това се дължи на справедливи аргументи, каквито са неприятните метеорологични условия “, акцентира Маргаритов.

На уеб страницата на Европейския потребителски център има калкулатор, с който всеки може да пресметна какво обезщетение би трябвало да получи.

„ Всички пасажери, които са наранени и считат, че правата им не са били задоволени, би трябвало да пазят всевъзможни документи за разноски, които им се е наложило да вършат и да ги предявят с желае към самолетната компания. Ако не срещнат схващане, да се извърнат към КЗП, Европейския потребителски център, омбудсмана “, предложи Маргаритов.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР