Повечето хора в днешно време имат навика да се къпят

...
Повечето хора в днешно време имат навика да се къпят
Коментари Харесай

Нужно ли е да се къпем всеки ден

Повечето хора в днешно време имат навика да се къпят всеки ден. И това даже е потвърдено с изследване. В изследване от 2021 година, извършено измежду над 5700 възрастни американци, над 60 % от тях дават отговор, че се къпят един път на ден.

Дерматолозите обаче са на мнение, че много хора в действителност въобще няма потребност да се къпят всеки ден и даже е целесъобразно да не го вършат толкоз постоянно.

" Няма повсеместен метод. Честотата зависи от вида на кожата и косата на всеки човек и какъв брой се поти той ", споделя американският кожен лекар доктор Джойс Парк. По думите ѝ честото взимане на душ даже може да ни провокира проблеми - да изсуши кожата ни и да докара до поява на зачервяване, сърбеж, лющене и екзема.

Кога е нужно да се къпем всеки ден

Ежедневните душове са нужни на хората, които се потят щедро - без значение дали поради работата си, тренировки или просто имат влечение към повече изпотяване. Тогава е добре къпането да е всеки ден, с цел да бъдат отстранени потта и насъбраните замърсявания, които могат да доведат до запушени пори и обриви по кожата.

При хората с мазна коса също е оправдано измиването ѝ с шампоан всеки ден. Сухият шампоан пък, който е един от най-използваните артикули от дамите, пък е добре да бъде употребен единствено в краен случай, защото се натрупва в косата.

За страдащите от пърхот ежедневното миене с шампоан също не е нездравословно, макар че много хора имат вяра с противоположното. Затова лекарите разясняват - пърхотът не се предизвиква от суха кожа, а от гъбички, които постоянно възпаляват скалпа и водят до лющенето му. Миенето на косата всеки ден с шампоан може да отърве страдащите от пърхот точно от гъбичките, които го предизвикват, споделя доктор Ширази.

Кога не е нужно да се къпем всеки ден

Хората, които даже е целесъобразно да не се къпят всеки ден, а да вземем за пример през ден, са тези с екзема, суха и/или сензитивна кожа. Ако сме измежду тях, то евентуално даже може би усещаме, че сапунът и водата утежняват положението на кожата ни и тя може да стане по-раздразнена и сърбяща. " Честото взимане на душ може да изсуши кожата толкоз, че да се напука и по този начин да разреши на микроорганизмите да навлязат, увеличавайки риска от кожна зараза ", предизвестява доктор Гаршик, различен здравен специалист.

Той предлага къси душове, с хладка вода, вместо дълги и горещи вани. Ако кожата ни е доста сензитивна, е по-добре да измиваме със сапун единствено местата, които е най-наложително - подмишниците, към интимните елементи, ръцете и краката.

Разбира се, продуктите, които използваме също са от голяма важност, като най-препоръчваните от кожните лекари са нежните и щадящи измивни средства, които съдържат овлажняващи съставки и не предизвикват сухота, раздразнения и сърбеж.

Що се отнася пък до хората със суха и/или къдрава коса, за тях също е целесъобразно да не я мият всеки ден, а един път или два пъти седмично, пише The New York Times.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР