Повечето хора считат, че консумирането на въглехидрати и захари е

...
Повечето хора считат, че консумирането на въглехидрати и захари е
Коментари Харесай

Митът за въглехидратите и захарите

Повечето хора смятат, че консумирането на въглехидрати и захари е съществена причина за наднормено тегло, диабет, сърдечно-съдови и онкологични болести. Но дали това в действителност е по този начин?

Какво са въглехидратите и захарите?

Въглехидратите са захари , които са формирани от водород, О2 и въглерод. Съществуват 2 типа захари (въглехидрати): комплицирани и елементарни.

Прости захари (монозахариди) са глюкозата, фруктозата и галактозата. Сложни захари (дизахариди и полизахариди) са веригите от свързани елементарни захари.

Организмът е приспособен да употребява субстанции единствено в най-простата им форма. Затова и всички комплицирани въглехидрати следва да бъдат разградени до елементарни. От простата захар, глюкозата е най-масовото химично съединяване в природата. Тя е главното гориво за нашия организъм, зарежда с сила всяка човешка клетка, движи имунната система и храни мозъчната активност. В природата артикули с най-лесно усвояеми захари са плодовете и зеленчуците. Тяхната консумация е и най-бързия метод да се инжектират нужните глюкоза или фруктоза в клетките като по този метод организмът не изразходва съвсем никаква сила за тяхното асимилиране и храносмилателната система не се натоварва.

Продукти със комплицирани захари в природата са главно зърнените и бобовите храни, богати на нишесте, а артикули с елементарни захари са плодовете и зеленчуците. Въглехидратните храни носят сила, доставят всички нужни на тялото хранителни субстанции като протеини, есенциални мазнини, витамини и минерали. Тези храни са апетитни, вкусни и засищащи. Атлетите употребяват огромни количества въглехидрати, с цел да посрещат потребността от калориите, които изгарят.

Един от митовете за въглехидратите е, че консумирането им в огромни количества води до затлъстяване. Но сред калориите, признати от въглехидратите и калориите, признати от протеините и мазнините, има огромна разлика.

Първо , калориите във въглехидратните храни са доста по-малко спрямо животинските храни и другите масла и олио като зехтин, шарлан, тиквено, сусамово и други. Като образци за това могат да бъдат посочени сиренето с 4 калории на 1 грам, месото също с 4 калории на 1 грам, олиото с 9 калории на 1 грам. В същото време, при въглехидратите съотношението е не повече от 1 калория на 1 грам. При консумация на повече въглехидратни храни, човек се усеща удовлетворен и утолен и не мисли за идващото хранене. Докато при консумирането на скотски храни и мазнини, даже и в огромни количества, не е посрещната потребността от глюкоза в клетката и доста скоро организмът алармира, че има дефицит на сила и ние сме още веднъж гладни.

Второ , необятно публикувано е, че захарта във въглехидратите незабавно се трансформира в мазнини, които се складират към кръста, бедрата, задните елементи. Истината е , че след потреблението на въглехидратни храни следва развой на разграждане на комплицираните захари до елементарни. Простите захари се всмукват в кръвта, след което се разпределят до трилиони кафези из цялото тяло, снабдявайки ги с сила. Ако се употребяват по-големи от нужните количества въглехидрати, те ще се складират в мускулите и черния дроб като гликоген (запас) за бъдеща сила. Ако се надвиши даже тази доза за сила и ресурс, остатъкът ще се изгори под формата на телесна топлота. Този развой се назовава термогенеза .

Превръщането на въглехидратите в мазнини е развой, именуван. Някои животни да вземем за пример употребяват този развой, с цел да трансформират зърнените и зелените растения в мазнини, а пчелите за образуването на восък.

При индивида този развой не се прави при естествени условия. Ако всеки направи химичен разбор на мастните си кафези, ще откри, че с каквато лой се храни, с такава са и мастните му структури. Тоест мазнината, която се употребява, е мазнината, която тялото носи. Ако се употребяват повече скотски артикули, олио (зехтин, шарлан, сусамово, тиквено и т.н.), маргарин, ядки и други, тялото на индивида ще съдържа мазнините, които се извличат от тези храни.
В едно проучване през 1979 година от Food Science and Human Nutrition Department в Michigan State University (my alma mater), 16 приблизително цялостни момчета от колежа са подложени на тест за 8 седмици. Без да сменят режима на хранене, който са водили досега, на 8 от тях са добавени по 12 филии бял самун към всекидневното меню, а на останалите 8 филии пълнозърнест. Една филия самун съдържа приблизително сред 50 и 70 калории. След тези 8 седмици първата група отслабнала с 6,26 кг, а втората с 8,77 кг. Хлябът, който са консумирали като допълнение към менюто, непринудено е понижил потреблението на месо, млечни артикули и олио (зехтин, шарлан, сусамово, тиквено и други). Това е натурален развой на организма за насищане с глюкоза. Освен това равнището на холестерол на всички 16 момчета се е намалило с 2,8 до 4,4 mmol/l. Това значи, че не въглехидратите са отговорни за затлъстяването на огромна част от хората в развитите страни, в това число и България, а мазнините .

Друг мит за въглехидратите е, че тяхното изразходване, изключително под формата на сладки плодове, предизвиква проблеми с кръвната захар като диабет, хипер- и хипогликемия ; благоприятства претендента, хроничната отмалялост и даже предизвиква онкологични болести. Всъщност това може да се случи единствено, при изискване че се употребяват огромни количества мазнини.
Въглехидрати + Мазнини = Диабет . Не плодовете са причина за проблемите в организма, а остатъците от мазнини.

Повечето експерти предлагат храни с невисок гликемичен показател , с цел да не се натоварва задстомашната жлеза и защото показателят на множеството сладки плодове е висок, те се изключват от хранителния режим. Но гликемичният показател в действителност демонстрира, какъв брой бързо въглехидратите се преобразуват в кръвна захар, само че в това време не дава информация за това какъв брой въглехидрати и фибри има в храната. За тази цел има различен тип знак, който най-точно дефинира по какъв начин храните въздействат върху кръвната захар. Това е гликемичния товар . Ето за какво, храни с висок гликемичен показател имат междинен или невисок гликемичен товар. Бананите, да вземем за пример имат гликемичен показател 52, само че гликемичен товар 27. Повечето плодове имат невисок гликемичен товар и това по никакъв метод не нарушава равнищата на кръвната захар. Когато плодовете се употребяват пресни и цели, те бързо се разграждат и влизат в кръвта, само че също по този начин и бързо зареждат клетките с гориво. Това обаче е единствено при изискване, че се храним с минимални количества мазнини.

Механизмът, който предизвиква висока кръвна захар, е доста елементарен. Когато се употребяват огромни количества мазнини и мазни храни, самата лой покрива стените на кръвоносните съдове, инсулиновите рецептори на клетката, самата захарна молекула, а също и инсулина . Тази лой в кръвта е затруднение за усвояването на захарта. Вследствие на това, се повишава кръвната захар. Диабетно болните от вид 2, когато изключат мазнината и употребяват повече пресни плодове и зеленчуци, доста бързо съумяват да контролират кръвната си захар. Същата лой, упомената нагоре, е причина и за повишаване равнищата на е-коли бактерията, както и за атеросклерозата, инфарктите и инсултите.

Единственото в света, най-задълбочено изследване на това кои храни са най-подходящи за индивида и по какъв начин те се отразяват върху здравето, е траяло повече от 40 години. То е в детайли разказано в книгата „ Китайското изследване “. Наблюдавани и изследвани са повече от 6500 фамилии в 65 страни. Ръководителят, професор лекар Т. Колин Кембъл, потвърждава, че с цел да бъде здрав и в цялостна естетика, човешкият организъм би трябвало да се храни главно с растителна храна – плодове, зеленчуци, зърнени и бобови артикули и минимални количества семена и ядки в съответствие 80% въглехидрати, 10% протеини и 10% мазнини. Обществото страда от прекомерно излишество и алчност, което води до дефицити в тялото и редица боле

сти.

За да осигурите здраве и сила за своя организъм, бихте могли да извършите къс лековит опит с храни , богати на въглехидрати, и изключване на храни, които са богати на мазнини и протеини.

За 20 дни изключете от своето меню храни като месо, риба, яйца, млечни артикули, всевъзможни мазнини – зехтин, шарлан, сусамово, тиквено и други типове олио, масла, авокадо, маслини, ядки, семена.  Намалете солта (или я изключете напълно).

Нека Вашето меню бъде формирано от по-големи количества добре узрели сладки плодове, зеленчуци (особено зеленолистни), задушени зеленчуци, зърнени и бобови храни. Яжте до насита! Включете умерени тренировки, които също ще подкрепят лечебния резултат на този опит. Така единствено след три седмици Вие сами ще усетите измененията в здравословното си положение, страстите, общия Ви тонус и активност. И ще докажете на себе си и близките, че не въглехидратите са причина за наднорменото тегло и редица заболявания. По този метод митовете ще бъдат развенчани за следващ път и то персонално от Вас.

Инфо: www.vitarama.bg

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР